ua en ru

Рахункова палата зазначила неефективність дій Міноборони щодо утилізації боєприпасів

Рахункова палата зазначила неефективність дій Міністерства оборони України щодо утилізації звичайних видів боєприпасів відповідно до вимог бюджетного законодавства. Такий висновок зробила колегія Рахункової палати за результатами проведеного аудиту, передає прес-служба Рахункової палати.

Згідно з даними аудиту, Міноборони забезпечило в 2010-2012 рр. використання 323,3 млн грн, виділених з державного бюджету.

Темпи утилізації боєприпасів зросли з 19 тис. т в 2008 році до 50 тис. т в 2012 р. завдяки створенню відповідних умов. Були враховані висновки попереднього аудиту Рахункової палати (проведеного в 2008 р.) щодо закріплення за єдиним державним замовником функцій замовника робіт з утилізації боєприпасів і удосконалення чинного Порядку утилізації ракет і боєприпасів (зокрема, щодо визначення механізмів залучення інвестицій, міжнародної технічної та гуманітарної допомоги, покриття витрат за рахунок коштів, отриманих від реалізації продуктів утилізації).

Водночас виявлено факти неефективного використання Міноборони бюджетних коштів, спрямованих на ці цілі (12,8 млн грн). Також зафіксовані недоліки в організації достовірного обліку боєприпасів, що підлягають утилізації, невідповідність номенклатури боєприпасів, включених до переліків, їх фактичній наявності. Все це ускладнює державне планування заходів з утилізації та створює умови для зловживань у використанні державного майна.

Завдання першого етапу відповідної державної цільової оборонної програми утилізації протягом 2008-2012 рр. 249 тис. т боєприпасів залишилася невиконаною, було утилізовано 163 тис. т боєприпасів, або 65% від запланованих обсягів. Причини - неврахування у державних бюджетах на 2010 р., 2011 р., 2012 коштів на утилізацію в обсягах, визначених відповідною постановою Кабміну від 22 жовтня 2008 р., а також прогалини в адміністративному забезпеченні питань утилізації.

Кількість арсеналів, баз і складів, де зберігаються надлишкові боєприпаси, що підлягають утилізації, що не оптимізовано, таким чином поточні витрати на їх утримання не зменшені, як це було визначено державною програмою. Не вдалося очікуваних 200 млн грн від реалізації продуктів утилізації. В результаті істотного зниження рівня загрози катастроф техногенного характеру, пов'язаних з боєприпасами, що підлягають утилізації, не відбулося.