ua en ru

Рахункова палата зазначила неефективне використання бюджетних коштів національними театрами

Рахункова палата зазначила неефективне використання бюджетних коштів національними театрами. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

За результатами аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури України для забезпечення діяльності національних театрів, розташованих у Києві, Колегія Рахункової палати зазначила, що завдяки бюджетним коштам, спрямованим цим театрам на постановку нових вистав, проведення культурних загальнодержавних заходів і розвиток театрального мистецтва, вдалося залучити в 2012 р. на 65 тис. глядачів більше, ніж у попередньому році.

Однак Мінкультури як головний розпорядник цих коштів не здійснювало належного контролю за їх використанням. Відомство не забезпечив належного виконання державного замовлення на створення нових вистав. Фактично в 2011 р. з передбачених держзамовленням 4-х вистав створені три.

Як показав аудит, ризики неекономного використання також існують через нормативної невизначеності умов оплати праці артистів національних академічних театрів, які є державними підприємствами (театр опери та балету України ім. Тараса Шевченка, театр ім. Івана Франка, театр ім. Лесі Українки). А невлаштованість надання платних послуг створює умови для втрати власних доходів цих театрів. В умовах недосконалого нормативно-правового та організаційного забезпечення використані неефективно 700 тис. грн, з порушенням чинного законодавства - 2,5 млн грн.