ua en ru

СБУ виявила російські шпигунські програми на комп'ютерах української влади

СБУ виявила російські шпигунські програми на комп'ютерах української влади Начальник департаменту контррозвідки інформаційної безпеки СБУ Віталій Найда

Служба безпеки України виявила випадки зараження програмним забезпеченням з російськими шпигунськими програмами комп'ютери в органах державної влади. Про це на брифінгу повідомив начальник департаменту контррозвідки інформаційної безпеки СБУ Віталій Найда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нами фіксувалося, що з використанням телекомунікаційного обладнання, яке знаходилося виключно на території РФ, здійснювалася відправка електронних листів на електронні адреси органів державної влади. Ця діяльність координувалася і фінансувалася за нашими оцінками шістнадцятим і вісімнадцятим центрами ФСБ РФ. Метою цих атак були органи державної влади, зокрема МЗС України, Міноборони, Держнс", - сказав Найда.

Він також зазначив, що листи зі шпигунськими програмами були замасковані під офіційні документи від СБУ.

"Для імітації достовірності шкідливе програмне забезпечення було замасковано під офіційні листи від імені Антитерористичного центру СБУ та адміністрації Державної прикордонної служби. Для прикладу один з документів називався "Узагальнена довідка про оперативну обстановку на державному кордоні України" за січень або лютий місяць. Після відкриття користувачем електронного повідомлення на комп'ютер, а це були комп'ютери в органах державної влади, встановлювалася шпигунська програма, яка надавала віддалений доступ до електронної поштової скриньки, яка могла давати можливість отримати доступ до всіх службових документів, які зберігалися на жорсткому диску або флеш-накопичувачі з якими працювали чиновники", - сказав Найда.

Він запевнив, що на сьогодні цю загрозу вже мінімізували і локалізували, але визнає, що все-таки були випадки зараження шкідливим програмним забезпеченням.

"Цей вірус, це шкідливе програмне забезпечення розсилалася не тільки на державні ресурси, але і на електронні адреси державних службовців, які ними перевіряються поза офісом, в тому числі в домашніх умовах. Дуже добре маскувалися ці повідомлення під повідомлення від СБУ, Антитерористичного центру, тому вони не викликали підозр у державних службовців, оскільки вони щодня працюють з десятками, а сотнями подібних документів. Тому мали місце окремі факти зараження цим шкідливим забезпеченням", - сказав він.

Нагадаємо, СБУ виявила в соцмережах близько 600 антиукраїнських груп.