ua en ru

СБУ розповіла причину затримання українських моряків у Лівії

СБУ розповіла причину затримання українських моряків у Лівії Фото: танкер "Рута" (marinetraffic.com)

Моряки були втягнуті у контрабанду палива до Лівії

Співробітники Служби безпеки України викрили незаконну експлуатацію орендованого державного морського судна, через яку в акваторії Лівії затримано чотирнадцять українських моряків. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Ка з'ясувалося в ході слідства, танкер "Рута", власником якого є Мініфраструктури України, у 2003 році на підставі договору оренди передано іноземній судноплавної компанії. Правоохоронці встановили, що у лютому 2017 зловмисники підробили дозвільні та реєстраційні документи на право експлуатації судна, що дозволило їм незаконно підняти на "Руті" український прапор і організувати нелегальний експорт партії палива з Лівії в порушення вимог резолюції ООН.

Вже в квітні 2017 судно було затримано береговою охороною ВМС Лівії разом з екіпажем - чотирнадцятьма громадянами України. В рамках відкритого кримінального провадження оперативники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ встановили організаторів угоди.

Співробітники спецслужби спільно з Нацполициею провели обшуки в Одесі в представництві офшорної компанії, яка експлуатувала судно, для документування факту зловживання повноваженнями посадовими особами фірми.

Виявлені правоохоронцями матеріали будуть сприяти поверненню затриманих членів екіпажу і самого судна, а також попередять застосування до України міжнародних санкцій, які можуть негативно вплинути на імідж держави. Триває досудове слідство.

Нагадаємо, в січні цього року в Сирії в порту Тартус через борги судновласника виявилися заблоковані 10 українських моряків.