ua en ru

СБУ викрила багатомільйонне розкрадання коштів у порту "Южний"

СБУ викрила багатомільйонне розкрадання коштів у порту "Южний" Фото: порт "Южний" (port-yuzhny.com.ua)

Гроші надходили на банківські карткові рахунки родичів та близьких людей зловмисників

У державному підприємстві "Морський торговельний порт "Южний" виявлено багатомільйонну оборудку, через яку розкрадалися гроші порту. Про це повідомляє Служба безпеки України на сторінці у Facebook.

"Правоохоронці встановили, що провідний бухгалтер одного з секторів централізованої бухгалтерії та окремі посадовці підприємства вносили неправдиві дані в реєстр на перерахування соціальних виплат. Гроші насправді надходили на банківські карткові рахунки родичів та близьких людей зловмисників… Під час санкціонованих обшуків за місцем роботи та мешкання фігурантів справи оперативники спецслужби виявили та вилучили документи, що підтверджують проведення оборудки", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протягом 2016 - 2017 років бухгалтерією порту на користь "підставних" осіб перераховано майже 2,5 млн гривень. Загальна сума збитків держпідприємству становить понад 5 млн гривень.

За фактом розтрати майна в особливо великих розмірах з використанням службового становища (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України) відрито кримінальне провадження. Провідному бухгалтеру порту оголошено про підозру та взято під варту. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у середу, 15 листопада, у Генеральній прокуратурі України повідомили, що ГПУ та співробітники Служби безпеки проводять обшук у регіональній філії "Львівська залізниця" у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи про розтрату грошових коштів публічного акціонерного товариства "Укрзалізниця" та її структурними підрозділами.