ua en ru

СБУ викрила імпортерів горючих матеріалів і скрапленого газу на фінансових махінаціях

СБУ викрила імпортерів горючих матеріалів і скрапленого газу на фінансових махінаціях Фото: СБУ (RFE/RL, Inc.)

З-за цих махінацій, за два роки державі було завдано збитків на суму понад 200 млн гривень

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили більшість імпортерів пально-мастильних матеріалів і скрапленого газу на масштабних фінансових махінаціях. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Правоохоронці задокументували, що комерційні структури, які ввозять сировину з Росії і Білорусії, використовують для здійснення поставок підконтрольні офшорні структури. Шляхом підміни документації ділки змінюють ціну і якість товару, дає можливість застосовувати мінімальні ставки акцизного збору і зменшувати митну вартість. У підсумку істотно зменшується сума обов'язкових платежів і зборів у державний бюджет", - йдеться в повідомленні.

Так, СБУ встановила, що більша частина імпортованої в Україну продукції перепродується підконтрольним структурам, які реалізують товар через мережу АЗС та оптові бази за готівку поза податковим обліком. Таким чином, комерційні структури штучно формують податковий кредит за рахунок операцій з імпортерами і акумулюють великий обсяг "тіньової" готівки. Потім, для легалізації операції "за документами", продукцію реалізовували через конвертаційні центри.

За попередніми оцінками, з допомогою махінацій у 2016-2017 роках державі було завдано збиток на суму понад 200 млн гривень.

В рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 205 (фіктивне підприємництво) і ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів) КК України, правоохоронці проводять кілька десятків санкціонованих обшуків у офісах та за місцем проживання фігурантів справи в Київській, Харківській, Житомирській та Запорізькій областях. За їх підсумками планується накладення судом арешту на банківські рахунки і пально-мастильні матеріали, які належать фізичним та юридичним особам, задіяним у протиправної оборудки.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що чиновницю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб затримали під час отримання хабара в розмірі 5 млн доларів.