ua en ru

СБУ викрила два нелегальних колл-центри, які обслуговували клієнтів з РФ і Криму

СБУ викрила два нелегальних колл-центри, які обслуговували клієнтів з РФ і Криму Фото: СБУ (RFE/RL, Inc.)

Колл-центри працювали на клієнтів з окупованого Криму і Росії

Служба безпеки України (СБУ) викрила два нелегальних колл-центри, які обслуговували клієнтів з Російської Федерації (РФ) і окупованого Криму. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Співробітники СБУ під процесуальним наглядом прокуратури викрили два нелегальних колл-центри в Миколаєві і Херсоні, які обслуговували клієнтів з РФ і тимчасово анексованого Криму", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, правоохоронці встановили, що організувала незаконний бізнес в Україні московська компанія для оптимізації витрат. Серед клієнтів, яких обслуговували колл-центри за технологією IP-телефонії, були російські комерційні структури і муніципальні установи.

Так, серверне обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням, електронною базою даних клієнтів знаходилося в РФ, адміністрування "українського" сегмента баз здійснювалося через віддалений доступ.

Кандидати на роботу в компанію, незважаючи на неофіційне працевлаштування, зобов'язані були повідомити роботодавцю персональні дані: номери мобільних телефонів, адреси електронних поштових скриньок, акаунтів в соціальних мережах. Вони також надавали анкетні дані близьких родичів.

Співробітники СБУ встановили, що серед клієнтів колл-центру були і українські компанії. Також, перевіряється інформація про можливу копіювання їх баз даних на російські сервери за замовленням спецслужб РФ. Серверне обладнання і комп'ютерна техніка відправлені на експертизу.

Під час санкціонованих обшуків у нелегальних "філіях" в Миколаєві і Херсоні правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує незаконність функціонування колл-центрів.

altaltaltalt

Фото: СБУ викрила два нелегальних колл-центри (ssu.gov.ua)

Залучені працівники СБУ Держпраці та фіскальної служби також зафіксували, що майже 80% персоналу працювали без укладення трудових договорів, отримуючи заробітну платну в конвертах. Гроші на фінансування "філій" надходили з головного офісу в Москві на рахунки, відкриті в російському банку.

Зараз діяльність компаній в Миколаєві і Херсоні заблокована, на банківські рахунки накладено арешт, перевіряються також факти відмивання грошей через конвертаційні центри. Триває досудове слідство.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Луганській області співробітники СБУ виявили схованку з боєприпасами та вибухівкою в районі проведення антитерористичної операції.