ua en ru

СБУ відкрила оперативно-розшукові справи на ряд керівників Київської регіональної митниці

СБУ відкрила оперативно-розшукові справи на більшість керівників Київської регіональної митниці - одній з найбільших митниць країни, діяльність якої знаходиться під особистим контролем голови Державної митної служби, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".
За даними джерел видання, приводом для цього стала кримінальна справа проти начальника відділу митного оформлення Київської регіональної митниці Володимира Зоріна, заарештованого 28 квітня.
"Начальник відділу - високопоставлена ​​фігура, номенклатура голови Держмитниці, і його затримання - безсумнівний удар по керівництву відомства. Зорін широко відомий у митних колах - його мати очолює велику брокерську фірму, володіє великими митними складами і підтримує з главою Держмитниці Ігорем Калетником міцні ділові відносини. Адвокатами Зоріна стали Володимир Гузир, який лише два місяці тому був першим заступником начальника головного управління нагляду за організацією оперативно-розшукової діяльності та дізнання Генеральної прокуратури, і Юрій Сухов, відомий також як адвокат екс-голови Держмитниці Анатолія Макаренка", - повідомляє видання.
Джерело "Дзеркало тижня. Україна", близьке до сім'ї арештованого начальника поста, розповідає: "Ми вважаємо цю справу явною провокацією. Володимир був призначений на посаду 1 квітня. А вже 4 квітня проти нього порушено оперативно-розшукову справу, ще через кілька днів відкрили кримінальну справу, але про її порушення Володимира не сповістили. СБУ встановила відеоспостереження, по суті, його провокували на хабар. На відео у справі до нього заходить брокер - дехто Заднепряний, вони розмовляють, потім брокер виходить і в шафу біля дверей кладе щось. Тут же заходять співробітники СБУ і вилучають 5 тисяч гривень. Сам Зорін в руки нічого не брав. Там є ще кілька епізодів, але суми просто сміховинні для хабара - нібито Володимиру давали по 100 і по 200 гривень!... У будь-якому випадку на момент затримання в Україні не діяв закон про боротьбу з корупцією. На підставі чого здійснювалися дії проти Зоріна?".
Джерела, близькі до спецслужби, зазначають: "Зорін був під спостереженням більше трьох місяців. За цей період задокументовано 64 епізоди протиправних дій, пов'язаних з передачею різних сум. Гроші дійсно невеликі, але яке це має значення? Зараз йде активна робота СБУ з підприємцями. Не виключено, що свідчення на Зоріна дадуть ще три людини. Перед адвокатами і родиною екс-начальника митного поста стоїть непросте завдання".
"Через три тижні після затримання Зоріна відбулася відставка начальника Київської регіональної митниці Геннадія Романенко. Романенко - особистий друг і кум Калетника. Безсумнівно, його відставка - це аж ніяк не опало, а бажання вивести довірену особу з-під удару. Романенко займе посаду помічника голови Держмитниці", - пише "Дзеркало тижня. Україна".
За інформацією видання, про відставку голови Київської митниці, яка оформляє 35% всього імпорту в Україні, за кілька тижнів навіть мимохідь не згадало жодне ділове видання, жодне агентство, навіть те, що спеціалізується на висвітленні діяльності митних органів. Інформації про цю відставку немає і на сайті Держмитниці. В Інтернеті, окрім декількох записів на одному невеликому форумі, немає жодного рядка. Точно так само немає ніякої інформації про справу Зоріна та інших співробітників митниці, заарештованих за останні місяці.
"Ще одна характерна деталь: сума хабарів, які інкримінуються арештованим митникам в Києві, ні в жодному випадку не перевищує 3 тис. доларів. При цьому неофіційна такса на "розмитнення", як діляться пошепки підприємці, можуть становити приблизно 20 тис. у.о . з контейнера. Через Одеську митницю проходить від 50 до 200 контейнерів на добу. І хоча не весь імпорт обкладається неофіційними поборами, неважко уявити обсяги тіньових грошей у цій сфері", - пише видання.