ua en ru

СБУ виявила чотири картини, вкрадені з музею в Нідерландах

СБУ виявила чотири картини, вкрадені з музею в Нідерландах Фото: Василь Грицак відзвітував по пошукам нідерландських картин

СБУ припускає, що інші картини знаходяться на окупованому Донбасі і в РФ

Служба безпеки Україна виявила кілька картин XVI-XVII століть, вкрадені з музею Westfries у нідерландському Хорне. Про це на брифінгу повідомили міністр закордонних справ України Павло Клімкін та голова СБУ Василь Грицак, кореспондент РБК-Україна.

"Ми разом знайшли кілька картин, які були вкрадені багато років тому з голландського музею", - повідомив Клімкін.

За його словами, спецоперація по пошуку картин проходила у багатьох регіонах України, і перші дві картини були виявлені за декілька днів до референдуму в Нідерландах.


"У нас є підозри, що інші картини знаходяться під контролем кримінальних угруповань, які знаходяться на території Донбасу", - додав Клімкін.

Голова СБУ Василь Грицак зазначив, що вартість колекції оцінюється приблизно в 10 млн євро. Він зазначив, що перша картина була знайдена співробітниками на початку березня, друга була знайдена за кілька днів до референдуму, однак президент Петро Порошенко доручив продовжувати пошуки.

"І сьогодні після обіду ми отримали ще 2 картини", - додав Грицак.

Він також підкреслив, що колекція була розбита на частини і перейшла в "чорні колекції", місцезнаходження решти картин встановлюється. Після певних процесуальних дій картини будуть повернуті в Нідерланди.

"За оперативними даними, частина картин знаходяться на окупованих територіях і в Російській Федерації", - додав Грицак.

Відзначимо, що всього з музею у Нідерландах пропали 24 картини. Інцидент стався у 2005 році.

Нагадаємо, Нідерланди просять почекати з відмовою від асоціації з Україною.