ua en ru

В СБУ назвали число встановлених членів найбільшої приватної військової компанії РФ на Донбасі

В СБУ назвали число встановлених членів найбільшої приватної військової компанії РФ на Донбасі Фото: Василь Грицак (academy.ssu.gov.ua)

Зібрано доказову базу діяльності російських військових на Донбасі і в Сирії

У Службі безпеки України (СБУ) назвали число встановлених членів найбільшої приватної військової компанії Росії. Про це під час брифінгу про злочини військових РФ в збройних конфліктах по всьому світу заявив глава СБУ Василь Грицак, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зібрана велика доказова база діяльності російських військових на Донбасі і в Сирії. Серед приватних військових компаній найбільша - ПВК "Вагнера". Нами встановлені 1587 осіб-членів найбільшої такої компанії, включаючи загиблих", - заявив Грицак.

За його словами, географія їх діяльності: ОРДЛО, Сирія. Група "Вагнера" ​​займалася на сході України штурмом Дебальцеве, збивання літака, диверсійними діями, силовою підтримкою Плотницького, ліквідацією ватажків незаконних збройних формувань.

Слідчі СБУ направили 3 справи в суд, в тому числі проти Плотницького. СБУ зібрала докази особистої участі цих осіб і причетності до компанії "Вагнера".

"СБУ документує всі злочини угруповання" Вагнер ", ми отримуємо інформацію про місце народження кожного", - додав Грицак.

Крім того, в Сирії вони здійснювали діяльність у місті Латакія. У січня 2016 ПВК "Вагнера" ​​захопила північні провінції, Латакію і частина міста Хомс. Вони брали участь в захопленні міста Пальміра.

"Підтверджено 277 осіб, які воювали і на Донбасі, і в Сирії, встановлені всі імена. Вони активно співпрацювали з генеральним штабом РФ. Там є десь 100 бойовиків, 20 з яких вдалося встановити. З цього контингенту 95% громадяни РФ", - резюмував Грицак.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найманці так званої "приватної військової компанії Вагнера" ​​причетні до трагедії Іл-76 і штурму Луганського аеропорту.