ua en ru

СБУ вилучила сервера Nic.ua за рішенням суду, - Лубківський

СБУ вилучила сервера Nic.ua за рішенням суду, - Лубківський Радник голови СБУ Маркіян Лубківський

Служба безпеки України (СБУ) вилучила сервера хостингу Nic.ua за рішенням суду. Про це на брифінгу заявив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми кілька разів зверталися до власників, у першу чергу "Нік.юей". Ми не можемо просто так взяти і закрити той чи інший сайт або той чи інший хостинг. З іншого боку, ми можемо зробити це за рішенням суду. Ми просили, кілька разів зверталися, у нас є документи про те, щоб такі і такі сайти вимкнути, тому що вони займаються антиукраїнською пропагандою, стоять на боці ворога. До нас не прислухалися. Нам відповіли, що "ми це зробимо виключно за рішенням суду". Ми домоглися рішення суду і відповідно вилучили обладнання. Обладнання зараз утримується нами терміном на два місяці. Потім воно буде повернуто",- заявив Лубківський.

Нагадаємо, вчора, 7 квітня, СБУ вилучила сервери в чотирьох дата-центрах доменного і хостинг-провайдера Nic.ua. При цьому як зазначив директор ТОВ "Нік.юей" Андрій Хветкевич, жодних офіційних документів, що дають дозвіл вилучати обладнання, співробітники СБУ не надали.

В СБУ пояснили такі дії необхідністю припинити функціонування ряду сепаратистських сайтів.

При цьому Хветкевич оприлюднив список сайтів, з-за яких СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua. За його словами, 4 з 5 зазначених доменів не обслуговувалися на серверах хостингу Nic.ua, а останній сайт був заблокований 21 січня 2015 р. на підставі договору.