ua en ru

СБУ і ГПУ повинні дати оцінку участі українських викладачів у конференції в Криму, - МОН

СБУ і ГПУ повинні дати оцінку участі українських викладачів у конференції в Криму, - МОН Фото: МОН очікує від СБУ та ГПУ оцінки дій деяких українських викладачів вишів

Міносвіти засудило участь кількох працівників українських вишів у заході на території окупованого півострова

Міністерство освіти просить Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру дати належну правову оцінку участі кількох працівників українських вишів у конференції в окупованому Криму. Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті міністерства.

"Міністерство нагадує міжнародній і українській науковій спільноті про те, що будь-які контакти з "університетами" та "інститутами" на території окупованого Криму, будь-яка участь у "конференціях" та інших "заходах", які там проводяться, витлумачується російським керівництвом як визнання "російської приналежності" окупованого півострова. Допустити реалізації цих планів агресора ми не маємо права", - сказано у заяві.


Міносвіти поділяє обурення української спільноти участю окремих працівників вишів України у заході на окупованій території, відверту політичну спрямованість якого підкреслює й ухвалена його учасниками резолюція з подякою на адресу чільних осіб окупаційної "влади" півострова.

При цьому у міністерстві підкреслюють, що жоден з українських науковців не перебував на зазначеній конференції як представник свого університету і українські вищі навчальні заклади засуджують вчинки своїх працівників.

Слід зазначити, що за інформацією Міносвіти, низка запорізьких викладачів, чиї прізвища було згадано в повідомленнях ЗМІ, участі в конференції не брали.

Також у міністерстві повідомили, що оскільки діяльність вищих навчальних закладів провадиться на засадах автономії та самоврядування, рішення про звільнення має право прийняти лише керівник вишу.

Зазначимо, раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що викладачі вишів Києва, Запоріжжя та Дніпра взяли участь в заході "10-а Міжнародна науково-практична конференція "Російська мова в полікультурному світі" в окупованому Криму, на підтвердження було опубліковано і відповідні фото. Захід проходив в Ялті з 8 по 11 червня.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін ліквідував створений на окупованій території Кримського півострова "Кримський федеральний округ".