ua en ru

СБУ 12 жовтня порушила кримінальну справу проти Тимошенко і Лазаренка (доповнення)

Служба безпеки України (СБУ) 12 жовтня порушила нову кримінальну справу проти екс-прем'єр-міністра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко і екс-прем'єра Павла Лазаренка. Про це на брифінгу в СБУ заявив начальник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко, передає кореспондент РБК-Україна.
"12 жовтня 2011 р. головним слідчим управлінням Служби безпеки України порушено кримінальну справу щодо Тимошенко Юлії Володимирівни та Лазаренко Павла Івановича. Цього ж дня Тимошенко притягнута к обвинуваченню по кримінальній справи за вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 15 та ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України", - заявив Дерев'янко.
За його словами, Тимошенко обвинувачується у тому, що будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Лазаренком, вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах, шляхом покладання на Кабінет міністрів України зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405 млн 500тис. дол.
Також Дерев'янко заявив, що покарання за статтею 191 ч. 5 позбавлення волі строком до 12 років. "У справі триває досудове слідство", - додав Дерев'янко.
ЄЕСУ - українська енергетична компанія, яка існувала в період з 1995 по 2009 р. У 1995-1996 рр. - найбільший імпортер природного газу на Україну з Росії і країн Середньої Азії.
За даними Генпрокуратури, очолюване Тимошенко підприємство ЄЕСУ у 1995-1996 рр., при сприянні та лобіюванні його інтересів колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, уклало договори з ВАТ "Газпром" на постачання природного газу для потреб споживачів України. Не розрахувавшись в повному обсязі за газ, корпорація ЄЕСУ за сприяння уряду України уклала в липні 1996 р. контракт з Міністерством оборони Російської Федерації з постачання в Росію матеріально-технічних ресурсів на загальну суму 300 млн дол.