ua en ru

РБ ООН продовжила повноваження міжнародного військового контингенту на Кіпрі до 15 грудня 2011 р

Рада безпеки ООН одноголосно проголосувала за продовження повноважень міжнародного військового контингенту на Кіпрі (Збройні Сили Організації Об'єднаних Націй на Кіпрі, ЗСООНК). Термін дії чергового мандата ООН - 15 грудня 2011 р., говориться в офіційному повідомленні організації. В даний час контингент ЗСООНК налічує близько 1 тис. людей військовослужбовців і 150 цивільних співробітників - у тому числі місцевих жителів, передає РБК.

Крім іншого, члени РБ ООН висловили свою стурбованість повільними темпами прогресу" у врегулюванні кіпрського питання. Члени Радбезу закликали кіпрсько-грецьку і кіпрсько-турецьку сторони прискорити прийняття рішень по існуючих проблемах. У липні 2011 р. повинна відбутися зустріч двох громад за посередництва генерального секретаря ООН Пан Гі Муна.

Сили ЗСООНК дислоковані на острові в 1964 р. для запобігання конфліктів між кіпрсько-грецькою і кіпрсько-турецькою громадами. З 1974 р. миротворці відповідають за дотримання режиму буферної зони між збройними силами протиборчих сторін.