ua en ru

РБ ООН прийняла резолюцію з вимогою почати передачу влади в Ємені

Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, що вимагає від уряду країни і опозиції негайно укласти угоду про передачу влади, засновану на проекті Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, повідомляє Associated Press.
Даний проект передбачає перехід владних повноважень від нинішнього Президента Алі Абдулли Салеха до представників опозиції, при цьому чинному главі держави гарантується імунітет від кримінального переслідування.
Сьогоднішня резолюція, ініційована Великобританією і схвалена Радбезом, "засуджує застосування надмірної сили проти учасників акцій протесту" і вимагає притягти до відповідальності всіх, хто причетний до фактів насильства, порушення прав людини і тортур в Ємені.
Сам Салех неодноразово заявляв, що готовий підписати цей проект угоди, проте весь час відмовлявся зробити це під різними приводами. Наприкінці вересня ц.р. Президент заявляв, що не збирається передавати владу своїм безпосереднім супротивникам, так як це може привести до громадянської війни в державі. При цьому він не відмовився піти у відставку в принципі.
В Ємені в січні 2011 р. почалися масові заворушення, практично одночасно з аналогічними виступами в Тунісі, і Єгипті та інших державах Магріба і Близького Сходу. Протестувальники вимагають відставки Салеха, який править країною вже більше 30 років. Останній став припиняти виступи за допомогою поліції та армії. На строну опозиції перейшов ряд підрозділів єменських збройних сил, і боротьба за владу в державі поступово почала набувати озброєного характеру. 3 липня ц.р. Салех отримав важке поранення після обстрілу мечеті, в якій він знаходився. Для лікування його вивезли до Саудівської Аравії, звідки політик повернувся лише у вересні.