ua en ru

РБ ООН одноголосно засудила дії влади Сирії у м. Хула

Рада Безпеки ООН на екстреному засіданні одноголосно засудила сирійську владу за вбивство щонайменше 108 осіб, у тому числі дітей, в місті Хула, передає BBC. У документі наголошується також, що "вбивство військами громадян було підтверджено спостерігачами ООН".

26 травня в місті Хула після зіткнення урядових військ і озброєних повстанців були знайдені більше 90 тіл мирних жителів, у тому числі 32 дітей молодших 10 років. Працюючі в Сирії спостерігачі ООН підтвердили загибель 116, однак ця цифра поки не є остаточною.

Західні країни схильні винити підрозділи урядових військ, тоді як Дамаск заявляє про діяльність в даному районі пов'язаних з "Аль-Кайедою" бойовиків.

Радбез ООН зібрався на засідання за закритими дверима вчора о 20:30 за київським часом. До цього російська делегація відхилила проект заяви із засудженням вбивств в Хулі, запропонований представниками Великобританії і Франції. Російські дипломати побажали спочатку заслухати звіт голови місії спостерігачів в Сирії генерал-майора Роберта Муда. Виступаючи перед членами Ради безпеки по відеозв'язку, генерал повідомив, що підтверджена кількість загиблих в Хулі збільшилася з 90 до 108 людей. За його словами, близько 300 чоловік були поранені. До цього повідомлялося про 116 загиблих, але дипломати знизили цю цифру.

Російські дипломати при ООН вказують на те, що багато із загиблих були розстріляні в упор або вбиті холодною зброєю, що саме по собі однозначно не вказує на те, хто їх убив.

Сирійська опозиція стверджує, що урядові війська піддали Хулу артилерійському обстрілу після традиційних п'ятничних демонстрацій протесту. Частина загиблих, за версією опозиції, була вбита в ході артобстрілу, а інших розстріляли впритул лояльні режиму ополченці.

Генерал Муд раніше заявив BBC, що "обставини, що призвели до вбивств, як і раніше неясні" і є предметом розслідування спостерігачів ООН в Хулі. Міністр закордонних справ великої Британії Вільям Хейг в понеділок відправляється з давно запланованим візитом у Москву. Він сказав, що намагатиметься переконати російське керівництво вплинути на Сирію і домогтися від неї виконання мирного плану спецпредставника ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана.

Представник сирійського МЗС Джихад Макдіссі заявив, що в районі Огуди в п'ятницю відбулося зіткнення між силами безпеки і "збройними терористами". Після цього, за його словами, сотні людей, що мали при собі міномети і протитанкову зброю, напали на Хулу. Армійських танків, за його твердженням, поблизу не було.

Протистояння влади й опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". За останніми оцінками ООН, за час конфлікту в Сирії загинули вже понад 9 тис. цивільних осіб.