ua en ru

Саудівський журналіст був відсторонений від роботи за надмірну похвалу королю

Саудівський журналіст був відсторонений від роботи за надмірну похвалу королю Фото: прапор Саудівської Аравії (колаж РБК-Україна)

Співробітник саудівської "Аль-Джазіри" характеризував главу держави тими ж словами, що і мусульманського бога

Колумніста саудівської газети відсторонили від роботи через те, що він використовував по відношенню до короля країни Салману Сауда епітети, якими прийнято супроводжувати виключно ім'я Аллаха. Про це повідомляє ВВС.

Журналіст газети Аль-Джазіра використовував по відношенню до короля епітети "аль-халім" ("лагідний") і "шадід аль-икаб" ("суворий у покаранні").

Епітет "аль-халім" в ісламі вважається одним з 99 імен Аллаха, "шадід аль-икаб" вважається традиційним епітетом, що описує божество. І той, і інший епітет не рекомендується застосовувати до людей.

У неділю, 2 липня газета "Аль-Джазіра" опублікувала вибачення, в якому говориться, що незважаючи на всі блага, якими Аллах наділив короля Салмана", використання по відношенню до нього божественних епітетів неприпустимо. Саудівська газета "Аль-Джазіра" не має відношення до однойменного катарському телеканалу і медіахолдингу.

В Саудівській Аравії основною релігією є ваххабізм - вчення, назване по імені арабського теолога XVIII століття Мухаммада бін Абд аль-Ваххаба. Прихильники цього вчення вимагають суворого поклоніння виключно Аллаху, як це було в період раннього ісламу.

Раніше повідомлялося, що король Саудівської Аравії сменил спадкоємця престолу. Рішення короля підтримав 31 з 34 членів королівської сім'ї, які мають право голосу.