ua en ru

Саудівський принц: Арабські держави не будуть байдуже спостерігати, як помирає народ Сирії

Арабські сусіди Сирії не допустять продовження кривавого побиття, заявив у ході прес-конференції в м. Відень саудівський принц Туркы аль-Фейсал. За його словами, арабські держави не будуть байдуже спостерігати, як помирає сирійський народ, передає ВВС.
"Президент Сирії має намір закривати очі на очевидні факти", - сказав принц. - Санкції проти Сирії вже введені, але я думаю, що інші способи тиску мають бути використані в майбутньому". Проте аль-Фейсал не уточнив, які саме методи можуть бути застосовані до Президента Сирії Башара Асада, який заперечує свою причетність до вбивств учасників антиурядових демонстрацій.
Принц виключає повторення єменського сценарію. Тоді Саудівська Аравія виступила посередником в процесі складення президентських повноважень Алі Абдуллою Салехом. "Не думаю, що таке можливе в Сирії, адже Салех, незважаючи на його старання виграти час, врешті-решт склав повноваження. Змусити Асада підписати договір буде складніше", - вважає аль-Фейсал.
Видний саудівський дипломат, колишній шеф королівської спецслужби, принц аль-Фейсал є одним з головних ідеологів ісламізму. Його зв'язки з "Аль-Кайєдою" жодного разу не були офіційно підтверджені, але непрямих даних про контакти з ісламськими екстремістами достатньо. Варто відзначити, що активна робота саудівських емісарів на Північному Кавказі і Поволжі закінчилася разом з відставкою принца.