ua en ru

Саудівська Аравія направила 1 тис. солдатів у Бахрейн для захисту державних об'єктів

Саудівська Аравія 14 березня ввела війська в Бахрейн, щоб допомогти уряду острівної держави взяти під контроль ситуацію в країні. Про це повідомляє Reuters. Близько 1000 саудівських солдатів увійшло на територію Бахрейну для захисту державних об'єктів. Про це агентству вчора повідомило офіційне джерело в Саудівській Аравії.

"Сили, які будуть охороняти державні об'єкти, є частиною військ Ради співробітництва країн Затоки (GCC)", - сказало джерело.

Уряд Бахрейну в понеділок оголосило про залучення іноземних військ для підтримки внутрішнього порядку відповідно до пакту оборони GCC. Об'єднані Арабські Емірати заявили, що також відгукнутися на заклик.

Свідки бачили близько 150 БТР, машини швидкої допомоги, цистерни з водою і джипи, які проникли в Бахрейн через 25 кілометрову дамбу і рухалися в напрямку міста Ріффа.

Керівництво демонстрантів заявило, що введення іноземних військ у країну - це не що інше, як військова інтервенція, що ставить під загрозу життя простих людей.

"Ми вважаємо, що введення солдатів або військової техніки до Королівства Бахрейн повітрям, морем або на суші є кричущим актом окупації. Це реальна загроза, що ставить беззахисних людей перед смертельною небезпекою", - йдеться в заяві опозиції.

Аналітики відзначають занепокоєність Саудівської Аравії, що поступки монархії в Бахрейні можуть надихнути власну шиїтську меншість в консервативному сунітському королівстві на акції протесту проти уряду короля Абдулли.

Нагадаємо, в неділю в Манамі поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів, які перекрили головну трасу столиці та створили хаос на дорогах. У суботу поліція Бахрейну розігнала демонстрацію в місті Ріффа. Натовп з кількох тисяч чоловік пройшов вулицями міста, однак біля палацу членів монаршої сім'ї Бахрейна був зупинений працівниками МВС, які застосували силу.

Серед демонстрантів переважна більшість були шиїтами. У кварталі, де розташований палац членів монаршої сім'ї Бахрейна, проживають в основному сунніти. Нагадаємо, самі члени родини короля Бахрейну Хамада Ібн Іси Аль-Халіфи також сповідують сунітську напрям ісламу.

Після зміни влади в Єгипті 11 лютого 2011 р., коли під тиском громадськості у відставку пішов Президент цієї країни Хосні Мубарак, заворушення почалися в кількох арабських країнах, у тому числі в Бахрейні. Влада незабаром ввела в Манаму урядові війська і спробувала розігнати мітингувальників силою. Потім бахрейнське керівництво спробувало перейти від силового варіанту дій до переговорів, проте, судячи з постійних демонстрацій, домовиться сторонам не вдалося. У численних мітингах і ходах активну участь взяли шиїти, які виступають проти засилля сунітів в органах влади Бахрейну.