ua en ru

Саудівська Аравія відновлює роботу свого посольства в Єгипті

Король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз аль Сауд розпорядився відновити роботу посольства королівства в Єгипті, повідомляє France 24. Рішення про закриття було прийняте 28 квітня 2012 р. через спроби штурму будівлі посольства.

За повідомленнями ЗМІ, король провів з послом "спеціальний інструктаж" і розпорядився повернутися до своїх обов'язків, тобто прибути в м.Каїр і відновити роботу посольства, також робота буде відновлена ​​в представництвах королівства в м. Александрії і м.Суеці.

Відзначимо, що рішення про відновлення роботи було прийнято після того як м.Ер-Ріяд відвідала високопоставлена ​​єгипетська делегація на чолі зі спікером парламенту Саадом аль Кататні. Питання, які вони обговорювали з представниками королівського двору не оголошувалися, проте місцевим ЗМІ стало відомо, що візит спрямований саме на зняття напруженості в питаннях двосторонніх дипломатичних відносин.

Нагадаємо, причиною, за якою натовп єгипетських громадян пішов на штурм будівель саудівського посольства в м.Каїрі, став арешт 17 квітня ц.р. їх співвітчизника, юриста і правозахисника Ахмеда ель-Гезаві. Його затримали після прибуття в Саудівську Аравію, звинувативши в образі короля Абдалли. Озвучуючи рішення про закриття дипломатичних установ, монарх заявив, що усвідомлює негативні наслідки цього кроку, але змушений піти на такі заходи для "захисту своїх співробітників".

Міністр планування та співробітництва Єгипту Фаїза Абу ель-Нага 30 квітня повідомила, що Єгипет намагається врегулювати дипломатичний конфлікт з Саудівською Аравією.