ua en ru

Саудівська Аравія вирішила не визнавати дипломи українських університетів через низьку якість освіти

Міністерство вищої освіти Саудівської Аравії вирішив не визнавати дипломи українських університетів через низьку якість освіти, повідомляє Arab News.
"Саудівські студенти, які навчаються в університетах України, зіштовхуються з великою проблемою, коли їхні дипломи не проходять перевірку справжності в Саудівській Аравії. Більшість саудівців в Україні вчаться за свій рахунок. Вони вирушили до України, щоб уникнути складної процедури отримання диплома в Саудівській Аравії", - кажуть в Саудівському університеті.
Генеральний директор відділу визнання дипломів в Міністерстві вищої освіти в Саудівській Аравії Абдулла бен Алі аль-Катані розповів, що ні один диплом, виданий українськими університетами, не був схвалений.
За його словами, "делегації Міністерства вищої освіти організували в останні кілька років кілька візитів до українських вузів для оцінки якості освіти. Вони повідомляли про численні порушення в університетах, які приймають іноземних студентів з дуже низькими оцінками, навіть у медичних навчальних закладах".
Аль-Катані зазначає, що багато студентів, які вивчали медицину в Україні спочатку закінчили літературні відділи Саудівських шкіл.
"Міністерство вищої освіти випустило строгі правила не затверджувати дипломи будь-якого українського вузу. Ми направили свої делегації для попередження саудівським студентам не вчитися в Україні або в будь-якому університеті, який не рекомендується в міністерстві", - сказав Аль-Кахтані.
Він додав, що саудівські студенти, які отримують освіту в вузах, не рекомендованих міністерством, повинні перевестися до іншого навчального закладу протягом шести місяців. В іншому випадку диплом не буде проходити перевірку автентичності.
Аль-Кахтані також сказав, що вони помітили, що в приватному секторі прийнято працевлаштовувати фахівців з дипломами університетів, яких немає в рекомендованому списку міністерства.
"Щоб цього уникнути, ми збираємося створити комітет з представниками декількох органів, які відповідатимуть за перевірку справжності дипломів в кожному секторі", - сказав Аль-Кахтані.

Раніше повідомлялося, що уряд Кувейту вирішив відмовитися від навчання своїх студентів у п'яти вузах України. У Харківському національному медичному університеті, який увійшов до числа тих, кому відмовили, пов'язують появу цієї інформації з недобросовісною конкуренцією на ринку освіти. Кувейтська газета Al Qabas повідомила 29 травня ц.р. про рішення уряду Кувейту відмовитися від навчання фахівців у Сумському державному університеті, Українській медичній стоматологічній академії Полтави, Харківському національному медичному університеті, Українській державній академії залізничного транспорту Харкова і Харківському національному університеті радіоелектроніки. Делегація міністерства вищої освіти Кувейту, відвідавши Україну, виявила "низький рівень постановки освіти" в названих вузах.