ua en ru

У САП розповіли про чотири епізоди незаконного збагачення Омеляна

У САП розповіли про чотири епізоди незаконного збагачення Омеляна Фото: Володимир Омелян (РБК-Україна)

САП досліджувала переписки Володимира Омеляна та локації мобільного телефону

Загальний розмір незаконного збагачення міністра інфраструктури України Володимира Омеляна оцінюється у сумі в понад 4 млн гривень. Про це повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Валентин Мусіяка у коментарі РБК-Україна.

Зокрема, за його словами, міністр належним чином не задекларував придбання двох автомобілів та оренду двох будинків. При цьому, правоохоронці у доказах опираються на дані локації телефону, які відображають місце його фактичного знаходження.

"Є епізод, який вкладається в рамках статті 366 КК, тобто "недекларування". Він плюсується до загальної суми недекларування. Приводом для підозри була достатність доказів. Там було дуже багато підрахунків під кожну цифру, збиралися відповідні документи: чи це якісь розрахункові документи, чи це переписка, якою констатуються відповідні факти", - розповів Мусіяка.

Він додав, що якщо Омелян вів листування, то правоохоронці встановлювали осіб, з якими міністр переписувався, і допитували їх.

"Ці люди підтверджували відповідні факти. Як то, наприклад, встановлення техніки у приміщенні за певну суму коштів. Знаходились особи, які це робили. Такі витрати всі підтверджуються", - зазначив прокурор.

За його словами, таким чином встановлено, що Омелян у 2016-му році не задекларував факт оренди будинку, в якому фактично проживає в Іванковичах.

"Будинок у Іванковичах. Він його арендує з 2017 року, а користується без оформлення договору аренди на таких самих умовах з грудня 2016 року. За правилами декларування, особа має задекларувати все майно, яке в неї є у власності - у володінні чи у користуванні. Наразі достатньо підстав вважати і доказами підтверджується, що сім’я переїхала туди з 9-10 грудня, замовила там певні речі. Зважаючи на локацію телефону, там щовечора він або дружина перебували і проживають у Іванковичах по сьогоднішній день. Тобто вони там проживають на постійній основі. Він взагалі не вніс (відомості в декларацію, - ред.) за 2016 рік. За 2017-й це вже вказано. Будинок належить племінниці дружини Омеляна",- сказав прокурор.

Він додав, що Омелян також не задекларував оренду будинку у Вишгороді, в якому він жив у 2015 році.

"Це Вишгород. У 2015 році. Догововір оренди укладався трошки більше ніж на три місяці з громадянкою України. Цей факт підтверджується також свідченнями водіїв, сусідів, які там проживали. Там треба було декларувати правочин на оренду будинку. Адже сума набагато більша ніж та, яка підлягає вже декларуванню. 10 тисяч доларів - це суттєва сума і повинна була бути відображена", - наголосив працівник САП.

Окрім того, у прокуратурі вважають, що міністр інфраструктури занизив у декларації ціну автомобілю Volvo, який придбав у 2016 році.

"Автомобіль був придбаний у 2016 році за 11,5 тисяч доларів, що в перерахунку близько 300 тисяч гривень. А зазначена сумма купівлі в декларації, чомусь, 149 тисяч гривень. Занизив, так. У 2017 році він був проданий", - додав Мусіяка.

Також у прокуратурі вважають, що у 2015-му році міністр інфраструктури за 1,5 мільйони придбав автомобіль BMW, який оформив на брата.

"Станом на 26 квітня в нього (в Омеляна, - ред.) був глибокий мінус стосовно видатків. Особисто в нього. Але ми врахували всі обставини і порахували також доходи та витрати дружини. Вони були менші, вірніше, в рамках доходів. Але все одно сукупний дохід (родини Омеляна, - ред.) був менший за витрати на 700 тисяч гривень. Тобто якщо у вас мінус 700 тис. гривень, але ви ще купляєте автомобіль за півтора мільйони…", - підмітив Мусіяка.

Нагадаємо, 14 вересня Солом'янський районний суд міста Києва вирішив віддати міністра інфраструктури України Володимира Омеляна на поруки. Поручителями виступили міністр молоді та спорту Ігор Жданов та народний депутат від "Народного фронту" Федір Бендюженко.