ua en ru

Найбільшим викликом держбюджету-2019 є борг України, - Маркарова

Найбільшим викликом держбюджету-2019 є борг України, - Маркарова Фото: Оксана Маркарова (УНІАН)

Україні у 2019 році треба витратити на погашення та обслуговування боргу 417, 4 млрд гривень

Найбільшим викликом державного бюджету на 2019 рік є борг України. Про це повідомила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова під час презентації проекту держбюджету у Верховній раді, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, 417, 4 мільярди гривень - це безпрецедентна цифра, яку в наступному році державі доведеться витратити на погашення та обслуговування боргу.

"Борг є найбільшим викликом бюджету на 2019 рік. 417, 4 мільярди гривень - це безпрецедентна цифра, яку в наступному році нам з вами доведеться витратити на погашення та обслуговування боргу. У 2019 році ми повертаємось до пікових навантажень по обслуговуванню боргу, і вони повністю забезпечені в нашому бюджеті. Саме тому, що це великий ризик для подальших бюджетів, ми ухвалили на Кабінеті міністрів стратегію управління боргом, за три роки зменшимо відсоток боргу до ВВП до 49%", - повідомила Маркарова.

За її словами, цілями бюджету є зменшення дефіциту та прискорення економічного зростання.

"Бюджет 2019 року - є бюджетом розбудови країни. На досягненнях попередніх років закладає для себе наступні цілі: по-перше, утримати марку стабільності та зменшувати дефіцит. По-друге, задіяти всі інструменти для прискорення економічного зростання; забезпечити мир і захистити суверенітет через фінансування безпеки та оборони", - повідомила Маркарова.

В.о. міністра наголосила, що пріоритетом державного бюджету на 2019 рік є здатність жити за власними можливостями.

"Які ресурси закладені в бюджеті: загальний ресурс - 1 трильйон 108 мільярдів гривень України. В тому числі, 994 мільярди по загальному фонду. Фіскальна консолідація або, якщо сказати простою мовою, - здатність жити за власними можливостями - є нашим пріоритетом. Дефіцит державного бюджету зменшується. Так, на 2019 рік ми ставимо чіткий пріоритет - не перевищити 2,28%, не перевищити 90 мільярдів грн", - додала вона.

В.о. голови Мінфіну також наголосила, що під час підготовку проекту держбюджету у відомстві було зроблено реальний аналіз доходів.

"Ми зробили реальний аналіз доходів і виконання по доходам в цьому році. Відповідно доходи, які ми закладаємо на 2019 рік, є реалістичними. У виконання доходів за бюджетом ми не маємо жодних сумнівів. Звертаю увагу, що у 2019 році ми плануємо зменшити перерозподіл доходів через бюджет до 25%, таким чином, зменшуючи роль держави і даючи певні послаблення економіці", - повідомила Маркарова.

Нагадаємо, державний бюджет в 2018 році виконано майже на 99%.

Як писало РБК-Україна, Верховна рада України заслуховує законопроект №9000 про державний бюджет на 2019 рік. Проект в парламенті представляє в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.