ua en ru

Samsung і Sony скоротять статутний капітал свого спільного підприємства на 555 млн дол

Статутний капітал спільного підприємства (СП) південнокорейської Samsung Electronics і японської Sony Corp. - S-LCD (займається виробництвом рідкокристалічних дисплеїв) буде скорочений на 600 млрд вон (555 млн дол.), повідомили сьогодні представники компанії S-LCD, передає РБК.
Статутний капітал СП буде зменшений шляхом повернення частини вкладених коштів засновникам (тобто Sony і Samsung) з анулюванням частини акцій. Частки компаній в СП не зміняться, передає Reuters з посиланням на повідомлення S-LCD, в якому також зазначено, що даний крок дозволить компанії поліпшити структуру капіталу.
Виробник РК-моніторів S-LCD зіштовхнувся зі зниженням попиту на продукцію, при цьому окремі аналітики прогнозують, що тенденція зниження попиту буде спостерігатися і надалі. Експерти говорять про те, що ринок РК-дисплеїв об'ємом 100 млрд дол. вже досяг свого піку в 2010 р. і піде на спад у поточному році. При цьому ринок буде стискатися на 3-4% щорічно, тому що споживачі розвинених країн вже встигли замінити старі монітори на електронно-променевих трубках на нові рідкокристалічні моделі.
Тим часом засновники S-LCD зайняті дозволом власних проблем. Поки керівництво Sony вирішує, як позбавити компанію від збитків у сегменті з виробництва телевізорів, Samsung займається розробкою нових типів екранів.Очікується, що незабаром РК-телевізори поступляться місцем вдосконаленим дисплеям на основі використання органічних світлодіодів в якості світловипромінюючих елементів (технологія активної матриці на органічних світлодіодах AMOLED), які все частіше використовуються в смартфонах.
Аналітики з Kiwoom Securities вказують, що рішення скоротити капітал СП послідувала у зв'язку зі зниженням попиту на РК-дисплеї з боку Sony, яка в свою чергу зіткнулася зі зниженням попиту на продукцію на тлі відбулися в Японії подій (землетрус, цунамі, аварія на АЕС " Фукусіма-1 "). Так, Sony щомісяця купувала в S-LCD близько 1,1-1,2 млн РК-панелей. Проте після землетрусу 11 березня 2011 компанія більше не може підтримувати обсяг закупівель на даному рівні у зв'язку зі слабкими продажами в Японії. "Враховуючи, що попит на РК-монітори падатиме і надалі, імовірно, Sony і Samsung ухвалять рішення зовсім згорнути бізнес, зосередившись натомість на технологіях AMOLED", - відзначають експерти.
S-LCD було створено японської Sony і південнокорейської Samsung в 2004 р. Тоді акціонерний капітал компанії становить 1,26 трлн вон. Основною метою створення СП було забезпечення безперебійної поставки РК-панелей для Sony.З тих пір акціонерний капітал S-LCD потроївся, сягнувши позначки в 3,9 трлн вон (до скорочення капіталу).