ua en ru

Літак для евакуації українців з Непалу приземлився в Делі

Літак для евакуації українців з Непалу приземлився в Делі Фото: в. о. голови ДержНС Зорян Шкіряк

На борту літака знаходяться психологи, рятувальники і медики

Літак ІЛ-76 для евакуації українців з Непалу, де напередодні стався масштабний землетрус, вранці 30 квітня приземлився в Делі (Індія). Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДержНС України.

"Літак ІЛ-76 Міноборони, на борту якого знаходиться українська експедиція у складі представників Держнс і МЗС, приземлився в Делі", - сказано в повідомленні.

Як зазначається, до складу експедиції входять психологи, фахівці медицини катастроф, Служби порятунку і рятувальники, які будуть координувати дії щодо здійснення евакуації. Також на борту літака знаходиться в. о. голови ДержНС Зорян Шкіряк.

За даними посольства України в Індії, літак приземлився в Делі для дозаправки і технічної підготовки для перельоту в Катманду.

Раніше в ДержНС заявляли, що евакуація українців з Непалу може затриматися, так як вчора вдень близько 100 літаків перебували в черзі на посадку в аеропорту Катманду. Крім того, землетрус сильно пошкодив транспортну інфраструктуру міста.

Відзначимо, що вчора на засіданні уряду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розпорядився виділити 7 млн грн на евакуацію українських громадян з Непалу. "Постановою уряду виділяється 7 млн грн для транспортування українців з Непалу", - заявив Яценюк.

Примітно, що досі пошуком українців в Непалі займалися лише український консул Ярослав Бєлов та інші українці, що діють на добровільних засадах. Один з них, що знаходиться в столиці Непалу Катманду Євген Жданов, в своєму Facebook задався питанням, куди підуть виділені Кабміном кошти. "Мені дуже цікаво, скільки коштує рейс... І хто буде шукати українців, які не виходять на зв'язок. Можливо, хтось з них пропав. Поки що це робимо ми", - написав Жданов.

Я вот прочитал новость "Яценюк выделил 7 млн грн на эвакуацию украинцев из Непала"... Мне очень интересно сколько стоит ...

Posted by Женя Жданов on 29 Апрель 2015 г.

Нагадаємо, за останніми даними, в Непалі знаходяться 196 українців. При цьому, що літак для їх евакуації повинен був прибути ще вчора.

Всього ж, за інформацією The Himalayan Times, на момент землетрусу в Непалі перебували близько 20 тисяч іноземних туристів. Оцінка видання ґрунтується на реєстраційних даних міністерства внутрішніх справ Непалу та посольств іноземних держав. Серед туристів більше 4 тис. китайців, близько 3 тис. індійців, приблизно 1100 французів, близько 550 австралійців, не менше 500 японців, понад 150 чехів, а також сотні громадян України, Тайваню, Індії, Індонезії, Колумбії, Росії, Литви та інших країн.

Нагадаємо, з 25 по 28 квітня у Непалі відбувся ряд землетрусів. Перше з них відбулося 25 квітня в 11 годин 56 хвилин за місцевим часом і стало самим потужним землетрусом у Непалі з 1934 року. Підземні Поштовхи відчувалися в Катманду. Також вони спостерігалися на Евересті, де спровокували сходження снігових лавин. В результаті сходу лавини загинули щонайменше 19 альпіністів, пізніше повідомлялося, що число загиблих може перевищити 80 осіб. Всього ж, за останніми даними, в результаті непальського землетрусу загинуло понад 5500 чоловік.

Літак для евакуації українців з Непалу приземлився в Делі

Карта землетрусу у Непалі складена російською службою BBC