ua en ru

Саміт Україна-ЄС став втраченою можливістю для європеїзації України, - Тимошенко

Саміт Україна-ЄС став черговою втраченою стратегічною можливістю для оновлення і європеїзації України Таку думку висловила екс-премєр-міністр, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко у зверненні до українського народу на своєму офіційному сайті.

"Український народ довгих 20 років ішов до цього стратегічного дороговказу у спільне європейське майбутнє: проведено безліч зустрічей, консультацій, переговорів... Але вся ця титанічна робота була торпедована Януковичем. Саміт Україна-ЄС, на жаль, став черговою втраченою стратегічною можливістю для оновлення і європеїзації України. Ми не набули нових друзів в ЄС і збільшили ризик того, що навіть наші сусіди можуть почати відвертатися від України",- заявила Тимошенко.

На її думку, лише за півтора роки Янукович настільки віддалив вітчизняні стандарти прав людини, правосуддя, свободи слова від європейських, що ця прірва стає майже нездоланною.

Звернення Тимошенко закінчується словами, що європейське майбутнє України буде збудоване без Януковича: "європейське майбутнє України у наших з вами руках, дорогі українці, і ми його неодмінно збудуємо. Але вже без Януковича та його найближчого оточення".

Нагадаємо, що Саміт Україна-ЄС відбувся 19 грудня. Очікувалось, що на саміті буде підписана угода про асоціацію України з ЄС, а також угода про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Натомість було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".