ua en ru

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу Фото: Президент України Петро Порошенко, президент Європейської ради Дональд Туск і Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер

Саміт Україна-ЄС, який сьогодні пройшов у Києві, був присвячений трьом питанням: макрофінансової допомоги ЄС, підтримки України в умовах російської агресії та підготовки до Ризького саміту "Східного партнерства". У заході брали участь Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, європейську сторону представляли президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і президент Європейської ради Дональд Туск. Передбачалося, що вони оприлюднять результати ратифікації угоди про асоціацію з ЄС, однак у підсумку мова йшла лише про перспективи досягнень в цьому питанні. Українська сторона очікувала від саміту підтримки своїх європрагнень і підтвердження того, що західні партнери не залишать країну один на один з внутрішніми і зовнішніми проблемами - як політичними, так і економічними. Єврочиновники з задоволенням підтвердили, що ЄС цілком підтримують Україну, правда, поки що ця підтримка залишається в основному на словах.

18:48 Підсумки саміту для РБК-Україна прокоментував політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач:

Нічого особливого сьогодні не відбулося. Саміт не став епохальним і не відкрив нову сторінку в історії відносин України з ЄС. Ніяких нових ініціатив або рішень, які б погодилися обидві сторони, не прозвучало. Це перший саміт в умовах виконання Україною угоди про асоціацію, але не більше того. Переходу до нового формату або рівнем співпраці не відбулося.

Однак виявилися деякі зміни в риториці заяв. Українська сторона і українське керівництво офіційно перейшло з мови виправдань і прохань до ЕС на мову вимог. Це стосувалося, зокрема, ініціативи президента щодо необхідності надання Україні перспективи членства в Євросоюзі та безвізового режиму, і прозвучало не як прохання, а як умову України. До цього моменту нам нав'язували думку про те, що в Україні головні проблеми - це корупція, відсутність реформ, і це дає моральне право ЄС не допомагати Україні в умовах війни з РФ. Це було як виправдання обмеження допомоги Євросоюзу Україні у фінансовому, військовому та інших планах. Зараз українське керівництво відчуло, що це проблема, і починає говорити з іншого моральної позиції: ЄС повинен Україні, яка знаходиться на передньому краї війни і відстоює не тільки свої, але і європейські інтереси. Таким чином, на нинішньому саміті сталося зіткнення двох позицій - європейської і української, і в результаті ніякого однозначного рішення не було прийнято. Я думаю, що ЕС треба дати більше часу для переоцінки свого ставлення до України.

18:27 Саміт Україна-ЄС у Києві завершився, підсумкову заяву опубліковано на сайті Президента. У ньому багато тверджень про те, що "сторони привітали" ті чи інші починання української влади і європейські ініціативи. Знайшлося місце і для засудження порушення територіальної цілісності України з боку РФ, і для закликів до дотримання мінських домовленостей. Детальніше читайте в досить об'ємному повному тексті заяви.

18:09 Зазначимо, що тема українського конфлікту і європейських санкцій відносно РФ сьогодні піднімалася не тільки на саміті в Києві. Її торкнулися і прем'єр-міністр Польщі Ева Копач з канцлером Німеччини Ангелою Меркель в ході польсько-німецьких міжурядових консультацій, повідомляє "Радіо Польща". "Польща цінує участь Німеччини і Франції у мирному врегулюванні конфлікту в Україні, яка зараз є об'єктом особливої уваги з боку ЄС, і потребує не тільки гуманітарної допомоги, але і в сприянні у проведенні реформ", - зазначила, зокрема, Ева Копач. Сторони також заявили, що Польща і Німеччина вважають, що конфлікт в Україні треба вирішувати дипломатичним шляхом, не пом'якшуючи санкцій, накладених на Росію.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

17:53 Оскільки виступи Арсенія Яценюка на підсумковій прес-конференції не передбачалося, економічні питання підняв Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Зокрема, він розповів, що ЄС наполягає, щоб зона вільної торгівлі з Україною почала діяти 1 січня 2016 р. "Ми хочемо, щоб 1 січня набула чинності договір про зону вільної торгівлі. Більше відкладати неможливо, так можна відкладати без кінця", - безапеляційно заявив Юнкер. Пом'якшити жорсткі вимоги ЄС він спробував, повідомивши, що Євросоюз має намір надасть 70 млн євро на добудову конфайнмента на ЧАЕС.


17:32 Президент Європейської ради Дональд Туск на прес-конференції за підсумками саміту розвіяв надії Петра Порошенка на більш серйозну участь Євросоюзу в конфлікті на сході України. "Сьогодні мова йде не про військову, а про оціночної місії ЄС в Україні", - підкреслив Туск. За його словами, хоча ЄС і підтримує діяльність ОБСЄ на Донбасі, зараз назріло питання окремої місії Євросоюзу, "щоб визначити можливості для подальшої діяльності в рамках політики безпеки". Однак про те, коли і в якому форматі вона зможе заробити така місія, Туск скромно промовчав.

17:17 Закрита частина засідання тривала несподівано недовго, що, втім, не дивно, враховуючи той факт, що спільна заява за результатами саміту було погоджено ще до його початку. На спільній прес-конференції першим, як і годиться, знову взяв слово Петро Порошенко і відразу ж заявив про єдність України і Європи в питанні взаємин з Росією. "У спільній заяві ми підкреслили незмінність загальної політики до Росії", - зазначив Порошенко. Він підкреслив, що з боку керівництва ЄС було відзначено позитивний прогрес на шляху Києва до безвізового режиму, і що остаточна ратифікація угоди про асоціацію не за горами. "Ми розраховуємо на те, що країни - члени ЄС ратифікують угоду про асоціацію між Україною та ЄС вже в найближчі місяці", - заявив Президент. Не обійшлося і без традиційного згадки про Надії Савченко. "У спільній заяві закликали до негайного звільнення всіх без винятку заручників, включаючи героя Надію Савченко", - розповів Порошенко, зазначивши, що 30 квітня в ЄС планується прийняти окрему заяву щодо од звільнення Савченко.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

16:55 По завершенні виступів високопоставлених гостей і господарів саміту, захід перейшло в закритий режим. Скільки триватиме засідання і чим саме закінчиться, говорити поки що рано. Щоб скоротати час пропонуємо ознайомитися з повним варіантом промови Президента Петра Порошенка, дбайливо опублікованими його прес-службою. Виступи інших учасників можна подивитися на вже викладеному на Youtube відео.

16:44 Виступ прем'єр-міністра Арсенія Яценюка стосувалося в першу чергу економічних питань. Так, він закликав європейських партнерів України стати акціонерами української газотранспортної системи. "Зараз основним об'єктом нашої спільної роботи має бути енергетична політика. В її рамках Україна прийняла ряд законів, в тому числі і про впровадження Третього енергопакету. І ми хочемо бачити наших європейських друзів і партнерів в якості акціонерів української ГТС", - заявив Яценюк. Він також попросив Євросоюз надати Україні прямі іноземні інвестиції. "Ми не хочемо стояти з простягнутою рукою, незважаючи на те, що Україна втратила 20% економіки за останній рік завдяки російської військової агресії. Ми вважаємо, що шлях реформ повинен бути підтриманий прямими інвестиціями в українську економіку", - підкреслив прем'єр. Втім, відповіді на ці пропозиції від європейських партнерів поки що не послідувало.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

16:32 У свою чергу Президент Європейської Ради Дональд Туск вирішив схитрувати, і у своєму виступі на пленарній сесії 17-го саміту Україна-ЄС взагалі не став торкатися європерспектив Києва. У той же час він підняв іншу хвилюючу багатьох в Україні тему - європейських санкцій відносно РФ. "Я сподіваюся, що ми розглянемо це питання у червні на засіданні Європейської Ради", - зазначив Туск. Він також не забув нагадати про необхідність дотримання мінських домовленостей, назвавши їх "наріжним каменем" у питанні про санкції.

16:20 Втім, Європейські партнери України продемонстрували більш реалістичний погляд на стан речей у сфері взаємовідносин нашої країни з ЄС. Зокрема, Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер рекомендував Україні запастися терпінням на шляху до Європейського союзу. "Треба мати терпіння, щоб прийти до мети. У нас великий шлях, і ми впевнені, що ми його подолаємо", - зазначив Юнкер. Втім, щоб підсолодити пілюлю, голова ЄК поспішив запевнити, що Україна є членом європейської сім'ї і повинна в майбутньому ще більше зміцнити свої позиції в європейському домі".

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

16:11 Петро Порошенко продовжив демонструвати невгамовний оптимізм. Зокрема, він заявив, що покладає великі надії на нинішню зустріч" у питанні направлення на Донбас миротворців. "Україна звернулася до ООН і ЄС з проханням розгорнути операції з підтримання миру і безпеки, що сприятиме підтриманню миру на сході України", - підкреслив Президент.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

15:52 Засідання розпочалося з виступу Президента України Петра Порошенка, який відзначив, що це перший саміт Україна-ЄС після підписання угоди про асоціацію. Лейтмотивом його спічу стала тема безвізового режиму, який глава держави закликав надати українцям, незважаючи на те, що Київ частково не контролює кордон з РФ. "Не менш важливим кроком ЄС щодо підтримки нашого вибору і здобутків України в процесі реформ вже найближчим часом має стати рішення про надання громадянам України можливості безвізового в'їзду в ЄС", - сказав Порошенко. Викликає побоювання таке формулювання - навряд чи в Європі погодяться з тим, що вони Україні щось "повинні". У той же час в коментарях під твітом Президента, що містить посилання про безвізовий режим, розгорається справжня дискусія.

15:27 Розмову тет-а-тет завершено, із запізненням годину нарешті розпочалося пленарне засідання саміту Україна-ЄС. Трансляцію забезпечує "Перший національний", також за перебігом подій можна стежити на його каналі на Youtube.

14:54 У той же час, у самопроголошеній ДНР покладають свої надії на київський саміт, передає сепаратистський Донецьке агентство новин. "Ми сподіваємося, що на форумі Європі вдасться натиснути на Київ, змусивши його повернутися на шлях ведення діалогу з нами. Поки київська влада більше з нами говорять на мові провокацій. Також ми сподіваємося на те, що на форумі буде нарешті вирішено питання запуску роботи підгруп Контактної групи", - цитує агентство незаконного віце-спікера так званого "Народного ради ДНР" Дениса Пушилина.

14:25 В Адміністрації президента люблять і вміють працювати не тільки з сервісами блогів, але і з фотографіями! Саміт Україна-ЄС у розпалі, а там вже виклали цілу фотогалерею, приурочену до нього. Щоправда, фотографії там поки що не блищать різноманітністю - в основному це протокольна зйомка Петра Порошенка з лідерами ЄС. Втім, ймовірно, галерея ще буде оновлюватися.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

13:58 Перед початком сьогоднішнього саміту на Україну посилився тиск з боку Німеччини, Великобританії і Франції, повідомляє Financial Times. Як стверджує видання, європейські дипломати закликають прискорити реалізацію мінських угод Україною, хоч і визнають, що ці угоди порушуються сепаратистами набагато частіше. Тим не менш, вони чинять тиск на Президента України Петра Порошенка з метою виконання політичних пунктів домовленостей. У той же час, з Президентом Росії Володимиром Путіним ЄС має намір пом'якшити відносини, заявляють в FT.

13:24 Варто відзначити, що однією з тем саміту стане розгортання на Донбасі миротворчої місії ЄС. Нагадаємо, в Україні вже давно говорять про необхідність введення в східні регіони країни миротворців, проте спочатку мова йшла про контингент під егідою ООН. Втім, як раніше заявив постійний представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв, Україні не варто розраховувати на угоду ООН по миротворцях. "Я вважаю, що найбільш перспективною в цьому плані є місія ЄС у рамках Спільної політики безпеки і оборони. Деякі говорять про ООН, але я, як людина, що має досвід роботи в цій організації, стверджував і стверджую: це ілюзія - вважати, що ООН дасть добро на розміщення своїх сил в Україні. Звичайно, це був би ідеальний варіант. Але, на жаль, з відомих причин, РБ ООН сьогодні свого мандата не дасть. ", - підкреслив Єлісєєв. Проте в ЄС поки не готові до такого рівня втручання в ситуацію в Україні. Так, президент Європейської ради Дональд Туск позавчора зазначив, що зараз потрібно робити основний акцент у вирішенні конфлікту на дипломатичні зусилля, а не будувати ілюзії з приводу військового втручання в нього Євросоюзу.

13:09 І все-таки Twitter зараз впевнено займає позиції одного з головних рупорів офіційних осіб. Ось і Президент Петро Порошенко звітує про хід переговорів в своєму мікроблозі. "Проводжу зустріч у форматі "тет-а-тет" з Президентом Європейської Ради, та Президентом Європейської Комісії", - написав глава держави, не забувши докласти відповідну фотографію.

12:48 Офіційні заходи розпочалися! Президент Петро Порошенко зустрівся з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером біля будівлі АП. Втім, крім протокольних фотографій, ніяка інша інформація про хід зустрічі поки не доступна.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

12:40 Президент Європейської ради Дональд Туск вирішив не обмежуватися офіційними заходами, і до їх початку поклав квіти на вул. Героїв Небесної сотні в Києві. Також у церемонії покладання квітів взяв участь глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. "Це місце святе для України і дуже важливе для всієї Європи. Ваші герої віддали життя за Україну вільну від корупції, за Україну, в якій править добро, чесність, за Україну сучасну і суверенну, в якій можна гідно жити. Вони зробили важливий крок, тепер все залежить від ваших переконань, відваги, але також і терпіння", - заявив після покладання квітів Туск, дипломатично перейшовши на українську мову. Він також запевнив, що Україна завжди може розраховувати на допомогу міжнародних друзів.

12:21 Напередодні київського саміту Deutsche Welle опитав німецьких експертів щодо їх думки про майбутню подію. З'ясувалося, що політологи з Німеччини не очікують від заходу яких-небудь серйозних рішень, вказуючи, що воно в першу чергу стане зручним приводом обговорити важливі питання між Києвом і Брюсселем. "Я не очікую ніяких важливих рішень, але чекаю відвертий обмін пропозиціями та ідеями", - зокрема, сказав у коментарі DW старший аналітик Центру досліджень європейської політики Стівен Блокманс. Його колеги висловилися в тому ж ключі, запевнивши при цьому, що, незважаючи на певний скепсис у Брюсселі щодо готовності України до проведення реформ, їх навряд чи поставлять під сумнів.

12:06 Зазначимо, що на сьогоднішньому саміті Україна-ЄС не буде розглядатися такий важливий для України питання, як запровадження безвізового режиму. Мало того - ця тема не буде актуальною і на саміті "Східного партнерства" у Ризі 21-22 травня. Про це 24 березня заявляв голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Втім, українська сторона, раніше возлагавшая надії на скасування безвізового режиму вже на саміті у Києві, продовжує випромінювати оптимізм. Зокрема, міністр закордонних справ Павло Клімкін вже в квітні стверджував, що цей режим запрацює з початку 2016 року. "Я вважаю, що ми знаходимося на доброму шляху. Ми закінчуємо те, що стосується боротьби з корупцією, реформування органів внутрішніх справ, а також закінчуємо те, що робиться в рамках видачі біометричних документів. Потім Європейської комісії треба буде кілька місяців, для того, щоб перевірити, як функціонують ці реформи. І, я сподіваюся, що з початку наступного року безвізовий режим буде "працювати". Ми над цим працюємо", - сказав міністр. Ну що ж, працюйте-працюйте. Головне, щоб українці як можна швидше побачили плоди цих праць.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

11:42 Президент Європейської ради Дональд Туск вже в Києві! Про це він сам написав у своєму мікроблозі Twitter. Туск також згадав найважливіші, на його погляд, пункти порядку денного сьогоднішнього саміту: реформи, криза та Східне партнерство.

11:27 У Держдумі РФ радять не чекати від сьогоднішнього саміту позитивних звершень, так як невдоволення Україною з боку Євросоюзу все зростає. Про це, зокрема, пише у своєму Twitter голова Комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков. Втім, поради російських діячів - річ сумнівна, так що, будемо сподіватися, надії Києва, покладені на саміт, виправдаються.

11:01 Ледь не спізнилися! Буквально за кілька годин до початку офіційних заходів у Києві, Кабінет міністрів україни нарешті опублікував звіт про виконання угоди про асоціацію України з ЄС. Документ містить дані про результати виконання порядку СА в період з вересня 2014 р. по квітень 2015 р. В цілому оптимістичний тон звіту, зокрема, в ньому стверджується, що 12 місій експертів ЄС з оцінки плану дій щодо лібералізації візового режиму для України показали суттєвий прогрес у виконанні країною відповідних критеріїв цього плану. У той же час, такі важливі пункти як конституційна реформа і реформа виборчого законодавства досі залишаються в розділі пріоритетів на майбутнє.

10:44 Відзначимо, що спочатку планувалося участь у саміті ще одного знакового персонажа - високого представника з питань міжнародної політики Європейського Союзу Федерики Могерини. Однак буквально напередодні вона заявила, що не зможе прилетіти в Київ "через зобов'язань перед генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном після спеціального Європейської ради 23 квітня". Враховуючи те, що графік проведення подібних заходів складається заздалегідь, подібна заява за день до саміту представляється демонстрацією несерйозного ставлення Європи до України.

Саміт Україна-ЄС: ще один крок на шляху в Європу

10:27 Сьогодні в Києві відбудеться 17-й саміт Україна-ЄС за участю Президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера і президента Європейської ради Дональда Туска. На заході буде розглянуто ряд питань, серед яких макрофінансова допомога з ЄС, підтримка України в умовах російської агресії і підготовки до Ризького саміту "Східного партнерства", який відбудеться 21 травня. Крім того, сторони обговорять хід ратифікації угоди про асоціацію з ЄС, виконання мінських домовленостей і питання направлення на Донбас миротворчої місії. Саміт буде проходити в адміністрації президента, зустріч учасників відбудеться біля полудня.