ua en ru

Саміт АТЕС проходить під знаком невизначеності через Трампа

Саміт АТЕС проходить під знаком невизначеності через Трампа Фото: саміт АТЕС 2016

Саміт організації Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва відкрився у столиці Перу

Саміт організації Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) відкрився 19 листопада у столиці Перу Лімі. Він проходить під знаком невизначеності через політику протекціонізму, яку під час передвиборчої кампанії у Сполучених Штатах обіцяв сповідувати новообраний президент країни Дональд Трамп, передає DW.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час свого звернення до представників бізнесу, які також беруть участь у саміті, виступив проти протекціонізму у світі та закликав уряди країн і бізнес спільно працювати, щоб досягнути "відкриту економічну співпрацю", незважаючи на "труднощі та виклики, з якими стикаються друзі глобалізації".

Сі також підтримав створення зони вільної торгівлі, до якої б увійшли усі 21 країна-член АТЕС.

"Відкриття економік є життєво необхідним для всіх азійсько-тихоокеанських країн", - наголосив лідер КНР та пообіцяв: "Китай не зачинятиме свої двері для зовнішнього світу, проте відчинить їх більше".

Своєю чергою президент Мексики Енріке Пенья Ньєто, виступаючи на саміті, висловив сподівання, що з Трампом на посаді президента США дві країни розпочнуть "новий етап у відносинах".

"Враховуючи позиціонування Трампа, ми зараз перебуваємо на стадії, коли віддаємо перевагу діалогу на шляху побудови нового порядку денного у наших двосторонніх відносинах. Мексика, як і весь світ, на порозі того, щоб розпочати новий етап зі США, і з точки зору торгівлі ми хочемо повноцінно розкрити потенціал цих стратегічних відносин між Мексикою і США", - заявив Ньєто.

За його словами, дві країни щохвилини обмінюються товарами на суму один мільйон доларів, створюючи таким чином переваги для працівників та компаній із обох боків кордону.

Утім, під час саміту АТЕС у суботу прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кі заявив, що якщо Трамп вирішить припинити участь США у вільній торгівлі, то йому не слід очікувати, що цей приклад наслідує решта світу. На його думку, все ще залишаються шанси врятувати угоду про зону вільної торгівлі країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, якщо внести до неї зміни, які будуть влаштовувати нового президента США.

"Якщо навіть США не захочуть долучатися до вільної торгівлі, президенту Трампу варто знати, що решта країн хочуть", - наголосив Джон Кі.

Нагадаємо, раніше Євросоюз закликав Трампа дотримуватися ядерної угоди з Іраном.