ua en ru

Саакашвілі повернувся в Україну: головне

Саакашвілі повернувся в Україну: головне Фото: Михайло Саакашвілі (РБК-Україна)

Зеленський повернув Саакашвілі громадянство

Михайло Саакашвілі має намір сьогодні, 29 травня 2019 року, повернутися в Україну. Це стало можливо завдяки указу президента, яким Володимир Зеленський повернув екс-голові Одеської облдержадміністрації громадянство, детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Саакашвілі в Борисполі.

Опубліковано РБК-Украина Середа, 29 травня 2019 р.

18:38 Саакашвілі звернувся до людей, які його зустрічали, подякував їм.

18:31 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, Саакашвілі вручили указ президента про повернення йому українського громадянства.

18:18 Саакашвілі зібрав в руки мікрофони ЗМІ і почав говорити.

"Я приїхав сюди не комусь мститися, не кого-то карати, не щось руйнувати. Я повернувся сюди, щоб будувати", - сказав Саакашвілі.

За його словами, він збирається будувати Україну разом із Зеленським.

18:12 Біля аеропорту на парковці стоїть автомобіль з звукопідсилювачем. До нього і йде Саакашвілі. Там він виступить.

18:03 Біля Саакашвілі тиснява. Люди штовхаються, підходять до нього поговорити і сфотографуватися.

17:57 Саакашвілі вийшов в зону прильоту. Його зустріли оплесками і криками "Міша". Він обіймається і вітається за руки з людьми.

17:53 Михайло Саакашвілі вже прилетів до Борисполя. Всі чекають його виходу.

Зустріч Саакашвілі в Борисполі.

Опубліковано РБК-Украина Середа, 29 травня 2019 р.

17:30 Рейс, на якому летить Саакашвілі, затримується. Вчора повідомлялося про те, що його літак приземлиться в Борисполі о 17:15. Зараз табло аеропорту показує, що рейс прибуде о 17.36.

17:00 На сторінці Саакашвілі в Facebook з'явилося відео з аеропорту в Варшаві.

Warsaw Airport ვარშავის აეროპორტი

Опубліковано Mikheil Saakashvili Середа, 29 травня 2019 р.

16:56 Під аеропорт "Бориспіль" прибувають люди, щоб зустріти Саакашвілі. Основна частина його прихильників приїхала на машинах з прапорами "Руху нових сил". На парковці їх зустрічає чоловік з волинка. На одну з машин прикріплені прапори з портретами Саакашвілі і Зеленського.

Саакашвілі повернувся в Україну: головне

16:28 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, колона з приблизно 10 автомобілів їде в сторону Борисполя зустрічати Михайла Саакашвілі. На автомобілях прапори України, червоно-чорні та прапорами "Руху нових сил". Також в колоні є автомобіль зі звукопідсилювачем, який використовують під час вуличних акцій.

13:21 Саакашвілі повідомив, що отримав від українського консула у Варшаві посвідчення особи на повернення в Україну.

Фото: facebook.com/SaakashviliMikheil

10:03 Як очікується, сьогодні о 17:15 Саакашвілі прибуде до столичного аеропорту "Бориспіль".

Саакашвілі заявив про відсутність політичних амбіцій

В ефірі "112 Україна" Михайло Саакашвілі заявив, що в нього немає політичних амбіцій. Експерт-очільник Одеської ОДА заявив, що працював на всіх посадах і буде обережним погоджуючись на якісь пропозиції.

Реакція на указ Зеленського про повернення громадянства Саакашвілі

Генпрокурор Юрій Луценко, відповідаючи на запитання головного редактора РБК-Україна Сергія Щербини у Facebook про те, чи не змінилася позиція генпрокурора щодо отримання Саакашвілі грошей у Курченка і за звинуваченням у сприянні злочинному угрупованню, назвав Саакашвілі "зрадником". При цьому Луценко зазначив, що позиція не змінилася.

У Держприкордонслужбі повідомили, що підстав для недопуску Саакашвілі в Україну немає.

"Прикордонна служба буде виконувати законодавство України, в якому йдеться про те, що громадянина України не можуть не пропустити в Україну", - сказали в прес-службі.

Саакашвілі прилетить до Києва ввечері 29 травня

Як повідомила помічниця Саакашвілі Дарина Чиж у Facebook, Саакашвілі завтра, 29 травня, о 17:15 прилетить з Варшави (Польща) в Київ - аеропорт "Бориспіль".

Саакашвілі повернувся в Україну: головне

Пізніше і сам Саакашвілі анонсував своє повернення.

Саакашвілі повернувся в Україну: головне

Зеленський повернув Саакашвілі громадянство

Президент України Володимир Зеленський 28 травня підписав указ, яким повернув Саакашвілі українське громадянство. Саакашвілі у свою чергу подякував Зеленському за таке рішення. Крім того, у коментарі журналістам він зазначив, що не буде мстити Петру Порошенку і генпрокурору Юрію Луценку.

Опубліковано Mikheil Saakashvili Вівторок, 28 травня 2019 р.

Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі отримав українське громадянство у 2015 році, тоді ж на той момент президент України Петро Порошенко призначив його керівником Одеської облдержадміністрації. Саакашвілі очолював Одеську ОДА до 2016 року, після чого подав у відставку. Залишивши посаду керівника області Саакашвілі заснував партію "Рух нових сил".

У липні 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Своє рішення на той момент глава держави аргументував тим, що при отриманні громадянства Саакашвілі подав недостовірну інформацію, зокрема, Саакашвілі не вказав кримінальну справу, відкрита проти нього в Грузії.

Після цього Саакашвілі якийсь час знаходився в Європі, а 10 вересня 2017 року він повернувся в Україну. Саакашвілі перетнув український кордон з порушеннями, за що йому був виписаний штраф.

У лютому 2018 року Саакашвілі був затриманий у Києві, після чого його вивезли в Польщу - країну, з якої Саакашвілі в останній раз приїжджав в Україну. Після цього він заявив, що буде знаходитися в Європі і при можливості повернеться в Україну.

Саакашвілі кілька разів заявляв про намір повернутися в Україну. Зокрема, він анонсував свій приїзд до Києва 1 квітня (після першого туру президентських виборів). Однак, тоді Саакашвілі в Україну так і не приїхав.