ua en ru

Саакашвілі визнав перемогу опозиції за партійними списками на парламентських виборах в Грузії

Президент Грузії Михайло Саакашвілі дав 1 жовтня в ефірі національного телебачення оцінку попередньої кампанії з виборів до парламенту. Політик охарактеризував агітацію своїх опонентів як "емоційну" і "трохи брудну", разом з тим визнавши їх перемогу за партійними списками.

Незважаючи на це, глава держави не втрачає надії, що його однодумці збережуть контроль за парламентом. За словами Саакашвілі, на виборах по одномандатних округах опозиція зазнає поразки.

Читайте також: У Грузії на парламентських виборах лідирує опозиція

Згідно з даними компанії GfK, за підсумками голосування лідирує опозиційна коаліція "Грузинська мрія", критиків Президента підтримали 35% виборців. Правляча партія "Єдиний національний рух" трохи відстає - у неї 30%. За оцінками іншої компанії - EdisonResearch, - опозиція набирає до 50% голосів за партійними списками, а прихильники Саакашвілі - 41%. Крім того, зберігається вірогідність, що в парламент Грузії може пройти і третя політична сила - "Християнсько-демократичний рух".

В опозиції впевнені, що її представникам вдалося здобути перемогу і за партійними списками, і по одномандатних округах. Про це в ефірі грузинського телеканалу "Маестро" заявили організатори ще одного екзит-полу - представники компанії Penn Schoen Berland. За даними агентства, супротивники Саакашвілі випередили його прихильників вдвічі: 60% проти 30%. Крім того, у 9 з 10 регіонів Грузії на виборах по одномандатних округах успіху домоглися супротивники нинішньої влади.

Опозиційний блок "Грузинська мрія" очолює підприємець Бідзіна Іванішвілі, який позбавлений громадянства. У грузинську політику Іванішвілі прийшов рік тому - в жовтні 2011 р. Заснована підприємцем партія "Грузинська мрія - демократична Грузія", що увійшла до складу широкої опозиційної коаліції зі схожою назвою, існує і того менше - з квітня 2012 р.