ua en ru

Саакашвілі хоче, щоб його судили в Україні

Саакашвілі хоче, щоб його судили в Україні Фото: Михайло Саакашвілі (РБК-Україна)

Саакашвілі проводить прес-конференцію у Варшаві

Михайло Саакашвілі (лідер "Руху нових сил") хоче, щоб його судили в Україні. Про це він заявив в ході прес-конференції у Варшаві (Польща).

"Я хочу, щоб мене судили в Україні. Що буде з цією фейковою кримінальною справою? Як з цією справою, яким чином воно буде вирішуватися?", - заявив він.

Крім того, Саакашвілі додав, що в Україні його можуть оголосити в розшук.

"Я звертаюсь до цього невігласа Луценка. Хай він не намагається оголосити мене в розшук. Я тут, я не ховаюсь, я вимагаю допустити мене до слідчих дій, судових засідань. Я хочу, щоб мене допитували. Я ходив на всі допити. У мене були допити по справам Майдану. У мене було 5-6 справ, по яким я був як свідок чи підозрюваний. Я вимагаю справедливого суда по справі щодо Курченка. Чому я тут, чому вони мене зараз не судять? Вони так бояться, що я повернусь, що вони оголосять мене в розшук. Міграційна служба чи Аваков, чи Держприкордонслужба мають відповісти чому я тут", - заявив він.

Опубліковано David Sakvarelidze 13 лютого 2018 р.

Відзначимо, прес-секретар генпрокура Лариса Сарган заявила, що досудові розслідування у кримінальних виробництвам проти Саакашвілі в Україні не закриті, вони триватимуть і далі. У Генеральній прокуратурі України також стверджують, що не знали про операцію Держприкордонслужби по видворенню Саакашвілі в Польщу.

Нагадаємо, затримання Саакашвілі відбулося 12 лютого у другій половині дня. В аеропорт "Бориспіль" прибули соратники Саакашвілі з вимогою до представників Державної прикордонної служби України відпустити його.

Адвокат Руслан Чорнолуцький також подав заяву про викрадення політика. Пізніше стало відомо, що Саакашвілі повернули до Польщі.

"Сьогодні, 12 лютого, військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення в країну попереднього перебування", - повідомляли в Державній прикордонній службі.

Саакашвілі після видворення з України звернувся до Євросоюзу і канцлера Німеччини Ангели Меркель з проханням про допомогу. Він також заявив, що має намір повернутися в Україну законним способом.

При цьому Саакашвілі також сказав, що не буде просити політичний притулок в Польщі.