ua en ru

С.Ківалов: Верховний суд необхідно перевести в гібридну форму.

До складу Верховного суду слід ввести всіх голів палат Вищих адміністративного, господарського, цивільного і кримінального судів, а на додаток до них слід додати невелику кількість суддів, що працюють на постійній основі, заявив в статті для "Дзеркала тижня" голова комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергій Ківалов.
"Верховний суд об'єктивно вимагає серйознішої реформи. Нинішня чотирьохпалатна форма Верховного суду і чисельність майже в 100 суддів збудовані під функцію касаційної інстанції, яка по всіх чотирьох існуючих типах справ буде зайнята вищими адміністративним, господарським, цивільним і кримінальним судами відповідно. Тому форму Верховного суду доведеться переосмислити", - заявив депутат.
На думку С.Ківалова, при цьому доведеться примирити конституційну заборону існування четвертої, повторної касаційної інстанції з конституційним же статусом Верховного суду як найвищого для всіх судів, окрім КС.
"Для нас оптимальною представляється гібридна форми Верховного суду. Що стосується кількості, він може нараховувати уп'ятеро менше суддів. За посадою до складу Верховного суду слід ввести всіх голів палат Вищих адміністративного, господарського, цивільного і кримінального судів. Для забезпечення ефективної роботи ВСУ на додаток до них слід передбачити невелику кількість суддів, що працюють на постійній основі", - заявив С.Ківалов.