ua en ru

С.Тігіпко не має важелів впливу на економічну ситуацію в країні і може піти у відставку, - експерти

Віце-прем'єр України з економіки Сергій Тігіпко не має важелів впливу на ситуацію в країні і може піти у відставку. Таку думку висловив професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань, коментуючи 100 днів перебування віце-прем'єра у владі, передає «Політична думка».

На переконання професора, С.Тігіпко може відповісти за непопулярні рішення, які приймає владна команда. «Влада розуміє, що непопулярні заходи потрібно проводити - підвищення цін, тарифів - і не виключено, що вона цей негатив може спробувати перекинути на С.Тігіпка. Тобто, влада використовує його як реформатора, якого вона, нібито, долучила до уряду, однак, він ні на що реально не впливає. За таких умов я не виключаю, що С.Тігіпко невдовзі заявить про свою відставку... Безумовно С.Тігіпко будує амбітні плани на місцеві, а потім - на парламентські вибори. Його успіх тут залежатиме якраз від його поведінки і вибору. Він може грати як самостійний гравець. А може як молодший партнер Партії регіонів», - зазначив О.Гарань.

З його думкою погоджується політолог Володимир Поляков. «Ідучи до уряду Миколи Азарова С.Тігіпко думав про місцеві і парламентські вибори, і про те, як компенсувати фінансові та інші втрати під час виборчої кампанії. Наразі в уряді М.Азарова С.Тігіпко нічого не зробив... Більше ми бачимо податковий тиск на малий і середній бізнес... Якщо С.Тігіпко не піде у відставку, розраховувати на такі ж результати , які він отримав на президентських виборах, він не зможе. У разі, якщо він провалить переговори з МВФ, то така відставка можлива найближчим часом», - вважає політолог.

Директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський вважає, що С.Тігіпко змарнував свої шанси стати «третьою силою». «Є невеликий відсоток сподівань на те, що він покине владу ,скажімо, через місяць, і повернеться у стару нішу... Наразі важко говорити про те, що С.Тігіпко вдалося вплинути на політику чинної влади і реалізувати свої виборчі обіцянки. Податкова реформа не виглядає такою переконливою, як можна було очікувати від С.Тігіпка, це не його продукт. Щодо інших речей, то так само видно, що він лише виконує доручення влади і не демонструє свою окрему позицію, що не може не позначитися на його подальшій політичній перспективі», - підкреслив політконсультант.

Його колега, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, вважає, що ці 100 днів були потрібні С.Тігіпко, щоб пересидіти та зробити політичний вибір. «С.Тігіпко від залучення до команди В.Януковича нічого не виграв. Йому важко змагатися з Андрієм Клюєвим і Борисом Колесніковим, які реально на щось впливають. Незрозумілим є ставлення С.Тігіпка до ситуації, коли реальну політику уряду диктують Президент, прем'єр і команда регіоналів, до якої С.Тігіпко не має відношення... Далі йому доведеться робити вибір і, очевидно, виходити зі сховища. Тому що наближається час, коли виборець зажадає від нього або реальних результатів в цьому уряді, або інших дій», - наголосив В.Карасьов.

А доцент НаУКМА Ігор Лосєв вважає цілком логічним працю С.Тігіпка в діючому уряді. «Він не даремно керував виборчим штабом В.Януковича у 2004 р. С.Тігіпко належить до цього політичного співтовариства, він є його частиною і нічим принципово не відрізняється від них... Бачити у ньому якогось реформатора - це безглуздя. Великий реформатор - це людина здатна, в тому числі, і на якісь руйнівні, але корисні дії. А С.Тігіпко ніколи не піде проти свого класу, проти свого оточення, середовища... За президента Юлії Тимошенко з нього б, може вийшов, непоганий прем'єр чи віце-прем'єр. Але це було б тоді, якби Тимошенко брала на себе всю відповідальність, а Тігіпко б діяв за її наказами. Ця номенклатурно-комсомольська персона на самостійні дії просто нездатна», - наголосив І.Лосєв.

Резюмуючи результати 100 днів віце-прем'єства С.Тігіпка, директор міжнародного інституту демократії Сергій Таран наголосив, що колишній №3 президентських перегонів сьогодні втратив близько 30% своєї електоральної підтримки. «Якщо він далі залишатиметься у цій команді, то остаточно розгубить свій рейтинг... Команда Азарова-Януковича запропонували проект так званих реформ, але продемонструвала при цьому великий розрив із здатністю реалізувати цю програму. Таким чином, не варто сподіватися на якісь самостійні дії від С.Тігіпка», - наголосив С.Таран.