ua en ru

С.Шматко: РФ розглядає пропозицію України щодо перегляду формули ціни на газ (доповнення)

Росія розглядає пропозицію України щодо перегляду формули ціни на газ, повідомив журналістам у Києві міністр енергетики РФ Сергій Шматко, передає РБК.
Він нагадав, що у двох країн є контракт щодо постачань газу, і цей контракт повинен виконуватися. "Інша справа, що часи змінюються, змінюються фінансово-економічні умови, і після того, як був підписаний контракт, сталася криза. І в цій частині ми розглядаємо пропозиції української сторони в підходах щодо зміни принципів ціноутворення", - сказав С.Шматко. Він додав, що ставлення російської сторони до запитів української сторони в цій частині максимально доброзичливе.
Міністр повторив, що між Росією і Україною існує вже сформована контрактна база, яка повинна виконуватися, але "тим не менше, пропозиції розглядаються".
З 1 січня 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз Україна" перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу відповідно до європейських стандартів. При цьому кожен квартал ціна має перераховуватися за формулою, що враховує зміну індексів цін на мазут і газойль.