ua en ru

С.Шматко: РФ і Польща 17 жовтня 2010 р. можуть досягти згоди з постачання російського газу

Росія і Польща під час чергового раунду переговорів 17 жовтня 2010 р. можуть досягти згоди з питання про постачання російського газу. Таку думку висловив сьогодні журналістам в Києві міністр енергетики РФ Сергій Шматко, передає РБК. Голова Міненерго РФ сказав: "Черговий раунд переговорів відбудеться 17 жовтня, і я хочу дати оптимістичну оцінку - сторони дійдуть до до згоди". При цьому він відзначив, що Росія не збирається застосовувати жорстких заходів, якщо виникнуть розбіжності. "Ми керуватимемося давніми традиціями із забезпечення постачань газу без яких-небудь жорстких рішень", - зазначив С.Шматко, додавши, що оцінює поточну ситуацію оптимістично.
Кажучи про терміни можливих домовленостей щодо постачань газу, С.Шматко зазначив, що мова не йде про довгостроковий договір до 2045 р. "2045 р. - достатньо символічна дата. Мова йде про найближчі терміни, але це точно буде не рік і не два", - сказав міністр.
Раніше повідомлялося, що переговори двох країн, намічені на 17 жовтня ц.р., можуть стати останніми перед фінальним підписанням угоди з постачання палива. Термін діючого контракту, закінчується 20 жовтня 2010 р.
Оператором польської ділянки газопроводу Ямал - Європа є спільне підприємство EuRoPol Gaz, в якому "Газпром" володіє 48%. У січні 2010 р. ВАТ "Газпром", польські Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG) і EuRoPol Gaz підписали угоду, яка передбачає збільшення постачань газу до Польщі до 10,2 млрд куб. м на рік і продовження терміну контракту щодо постачань газу до Польщі до 2037 р. Нагадаємо, Варшава чекає на згоду Москви в питанні скорочення на 15 років терміну закінчення дії непідписаного поки контракту - до 2022 р. замість 2037 р.