ua en ru

S&P зберегло рейтинг Греції на рівні В- зі "стабільним" прогнозом

Рейтингове агентство Standard & poor's підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг Греції на рівні В-. Короткостроковий рейтинг країни збережений на рівні B зі "стабільним" прогнозом, передає телеканал "Росія 24".

На думку аналітиків агентства, поточний рейтинг адекватно оцінює невизначені перспективи економіки Греції і високе боргове навантаження.

Афіни вже далеко не перший рік існують тільки за рахунок зовнішньої допомоги від "трійки" кредиторів, і, схоже, це буде продовжуватися в тому ж дусі ще як мінімум пару років.

Не так давно Німеччина, спочатку в особі міністра фінансів Шойбле, а потім і в особі глави держави Ангели Меркель підтвердила, що грекам потрібно подальше фінансування до 2016 р. Це питання повинен почати обговорювати в листопаді. За попередніми оцінками, сума допомоги складе 2-4 млрд євро.

Ця сума виглядає не так істотно, особливо якщо врахувати, що з 2010 р. Греція отримала від зовнішніх кредиторів 240 млрд євро. Для того щоб привести свою економіку в порядок, владі довелося звільнити величезна кількість держслужбовців, підвищити податки і продати державну власність.

Безробіття в країні знаходиться на рекордному рівні в майже 30%, а рецесія триває вже більше п'яти років. Очікується, що за підсумками 2013 р. країні вдасться вперше за 10 років досягти профіциту бюджету.