ua en ru

S&P знизило прогноз по довгостроковому суверенному рейтингу Японії зі "стабільного" до "негативного"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило прогноз по довгостроковому суверенному кредитному рейтингу Японії зі "стабільного" до "негативного". Рейтинг підтверджений на рівні АА-, говориться в повідомленні агентства.
На думку S&P, розмір бюджетного дефіциту країни в результаті руйнівного землетрусу та кризової ситуації на АЕС "Фукусіма-1" перевищить раніше прогнозований. За оцінкою аналітиків агентства, витрати японської влади на відновлення інфраструктури складуть 20-50 трлн ієн, передає РБК.
S&P також знову підтвердило озвучений в січні ц.р. прогноз щодо того, що рівень державного боргу країни, який вже є одним з найвищих по всьому світу, продовжить рости аж до середини 2020-х рр. При цьому, за прогнозами агентства, дефіцит держбюджету Японії за цей період буде знижуватися невисокими темпами з прогнозованих 9,1% ВВП в 2010-2011 фінансовому році (завершиться 31 березня 2011 р.) до 8% ВВП в 2013-2014 фінансовому році (закінчиться 31 березня 2014 р.).
Аналітики агентства також вважають, що для подолання боргової кризи в країні слід заздалегідь провести програму консолідації бюджету. Однак, на їхню думку, правляча Демократична партія поки не має чіткої стратегії по боротьбі зі зростанням державного боргу. Також не можна з упевненістю заявити, що оголошений державою перегляд національної системи соціального забезпечення і системи споживчих податків в 2011 р. призведе до поліпшення платоспроможності.