ua en ru

S&P попереджає, що жорсткі програми можуть нанести удар по зростанню економіки єврозони, - експерти

Рейтингове агентство Standard&Рoor's своїм попередженням дає зрозуміти, що Європа перебуває в глибокій кризі, а жорсткі програми можуть нанести удар по зростанню економіки. Таку думку в інтерв'ю Bloomberg TV висловив декан бізнес школи MIP Джуліано Ночі.

"Standard&Рoor's, що своїм попередженням дає зрозуміти, що Європа перебуває у глибокій кризі. Меркель і Саркозі так і не змогли висловити чіткий намір прийняти заходи з поглиблення інтеграції бюджетної політики. Програми посилення можуть нанести удар по зростанню економіки, це турбує рейтингове агентство. В Італії в антикризовий план потрібно включити набагато більше заходів з підтримки зростання, дуже сподіваюся, що найближчим часом цей план буде доповнений. Паралельно зі скороченням держвидатків потрібно знижувати податки, щоб стимулювати інвестиції. Крім того, Італії потрібна реформа ринку праці - серед молоді кожен третій в нашій країні безробітний. І ще потрібно обов'язково продати частину державних активів", - вважає Ночі.

Професор Дартмутського коледжу Девід Бланчфлауер впевнений, що посилення інтеграції країн ЄС, про яке говорять Ангела Меркель і Ніколя Саркозі, не допоможе швидко вирішити нагальні проблеми.

"Посилення інтеграції, про яке домовляються Меркель і Саркозі, потрібно для того, щоб запобігти вже наступній кризі, а на цьому тижні їм потрібно придумати рішення для цієї. Вони обговорюють те, що будуть робити в наступні кілька років, при цьому на краю прірви вони стоять вже зараз. Єврозона може розвалитися раніше, ніж вони проведуть свої довгострокові реформи. На це їм вказало і рейтингове агентство S&P. Ми нічого не чуємо про те, як вирішуватиметься проблема низького зростання економіки при скороченні боргу, і я боюся, ми про це нічого не почуємо в п'ятницю, тобто можна очікувати обіцяного зниження рейтингів", - заявив в ефірі Bloomberg TV Бланчфлауер.

Головний економіст BNP Paribas Філіп Д'Арвісене вважає, що рішення S&P про виставлення на перегляд рейтингів країн єврозони можна розглядати як своєрідний тиск на ЄЦБ, щоб змусити центробанк діяти.

"Standard&Рoor's винесло попередження не тільки урядам єврозони. У списку причин, по яких рейтинги поставлені на перегляд, зазначена в тому числі і проблема ліквідності. Іншими словами, в S&P хочуть, щоб ЄЦБ робив свою роботу. Я думаю, з боку ЄЦБ буде недалекоглядно піддаватися на це, інакше ринки почнуть сумніватися в незалежності його рішень. Я думаю, йому варто йти на більш рішучі заходи тільки після того, як європейські лідери приймуть обіцяні заходи щодо посилення інтеграції бюджетної політики. Якщо ж ЄЦБ змусять діяти, це буде контрпродуктивно", - повідомив в ефірі Bloomberg TV Д'Арвісене.