ua en ru

S&P підвищило суверенні кредитні рейтинги Азербайджану з ВВ +/В до ВВВ-/А-3, прогноз - "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S & P) підвищило довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги Азербайджану з ВВ + / В до ВВВ-/А-3 у зв'язку з високими бюджетними показниками і профіцитом зовнішнього платіжного балансу, прогноз - "стабільний". Оцінка ризику переказу і конвертації валюти залишається на рівні BBB-.

Як говориться в повідомленні агентства, дане рейтингова дія обумовлена думкою аналітиків S & P про те, що зростаючі чисті активи державного сектора Азербайджану і міжнародна інвестиційна позиція цієї країни поліпшилися до рівня, що забезпечує значні резерви як для бюджету, так і для зовнішнього платіжного балансу. У зв'язку з цим експерти вважають, що борг розширеного уряду буде невисоким за рахунок очікуваного профіциту бюджету.

Однак стримуючий вплив на рівень рейтингів республіки як і раніше надають геополітичні і політичні ризики, зокрема, пов'язані з "замороженим" конфліктом з Вірменією щодо території Нагірного Карабаху, через що зберігається можливість збройної конфронтації.

Відносно внутрішньої ситуації, то, на думку агентства, уряд країни як і раніше отримує широку підтримку населення на тлі зростання рівня життя. Тим не менш, події, що відбуваються в сусідніх країнах, дозволяють зробити висновок про те, що високий рівень добробуту не є гарантією політичної стабільності. Крім того, аналітики S & P вважають, що процес прийняття рішень в країні залишиться високоцентралізоване і недостатньо прозорим, що може призвести до меншої передбачуваності у прийнятті політично значимих рішень. Незалежні інститути, підзвітність і прозорість, необхідні для функціонування ефективної ринкової економіки, значною мірою не представлені.

Ще одним обмежуючим рейтинговим фактором є та обставина, що, з точки експертів, грошово-кредитна і банківська системи Азербайджану недостатньо розвинені. Банківська система не відрізняється високими стандартами управління і андеррайтингу, для неї характерна висока доларизація (58% всіх депозитів і 37% всіх кредитів). У відомств, що відповідають за монетарну політику, немає ефективних інструментів, що дозволяють "стерилізувати" великомасштабний приплив капіталу.