ua en ru

S&P знизило рейтинги Банку ВТБ і Газпромбанку зі "стабільного" на "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & poor's (S&P) переглянуло прогнози по рейтингах російських ВАТ "Банк ВТБ", ВАТ "Газпромбанк" та їх дочірніх структур і знизило зі "стабільного" на "негативний".

Міжнародне рейтингове агентство Standard & poor's (S&P) переглянуло прогнози по рейтингах російських ВАТ "Банк ВТБ", ВАТ "Газпромбанк" та їх дочірніх структур і знизило зі "стабільного" на "негативний". Про це йдеться в повідомленні прес-служби агентства.

При цьому S&P підтвердило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги ВВВ - /А-2 ВТБ Банку і його дочірніх структур.
Крім того, підтверджені довгострокові і короткострокові кредитні рейтинги ВВВ-/А-3 Газпромбанку і його дочірньої структури Gazprombank (Switzerland) Ltd., а також рейтинг Газпромбанку за національною шкалою ruAAA.

Прогнози по рейтингах банків, як наголошується, були переглянуті після аналогічного рейтингового дії відносно Російської Федерації. Перегляд прогнозу по рейтингах Російської Федерації відображає посилення геополітичних ризиків та ймовірність введення економічних санкцій з боку США і Євросоюзу після приєднання Криму до Росії, що може знизити приплив потенційних інвестицій, підсилити відтік капіталу і прискорити погіршення економічних показників Росії.

"На нашу думку, погіршення геополітичної ситуації вже зробило негативний вплив на російську економіку, і існує значний ризик того, що темпи економічного зростання знизяться до рівня істотно менше 1%, якщо невизначеність, обумовлена геополітичною напруженістю, не зменшиться найближчим часом", - йдеться в повідомленні.

Рейтинги Банку ВТБ як і раніше відображають, як зазначає агентство, його міцні зв'язки з Урядом Російської Федерації, якому належить 60,9% банку. Прогноз "Негативний" по суверенних кредитних рейтингів відображає ризик погіршення кредитоспроможності Росії і, як наслідок, ризик ослаблення здатності уряду надавати Банку ВТБ підтримку в разі потреби.

Рейтинги Газпромбанку мають при ризики погіршення кредитоспроможності Росії потенційне погіршення здатності уряду надавати Газпромбанку підтримку в разі потреби.

"Ми вважаємо Банк Москви, ТОВ "Страхова компанія "ВТБ Страхування"", VTB Capital PLC, "ВТБ-Лізинг" та "ВТБ-Лізинг Фінанс" "ключовими" дочірніми організаціями Банку ВТБ, а Gazprombank (Switzerland) Ltd. - "ключовим" дочірнім банком Газпромбанку і, як наслідок, прирівнюємо рейтинги цих організацій до рейтингів відповідних материнських структур", - додали в S&P .