ua en ru

S&P знизила рейтинги чотирьох білоруських банків до "В-/С", прогноз - "Негативний"

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизила довгострокові і короткострокові кредитні рейтинги контрагента чотирьох білоруських банків - ВАТ "Ощадний банк "Беларусбанк", ВАТ "Белвнешэкономбанк", ВАТ "БПС-Банк" і ВАТ "Бєлагропромбанк" - до "В/В" до "В-/С". Прогноз по рейтингах - "Негативний". Про це повідомляє прес-служба S&P.
"Рейтингова дія відносно білоруських банків пішло за аналогічним рейтинговим дією відносно Республіки Білорусь. Зниження рейтингів чотирьох банків відображає нашу думку про ризик погіршення кредитоспроможності уряду. На нашу думку, що склалася в країні ситуація може вплинути на ці банки внаслідок їх високих операційних ризиків, ризиків фінансування і погіршення якості активів в умовах операційної діяльності в білоруській економіці, що характеризується переважанням державної форми власності", - говориться в повідомленні.
За даними служби, на 1 вересня 2011 р. частка прострочених кредитів у загальному обсязі позикової заборгованості білоруських банків, відповідно до офіційної звітності, не перевищувала 5%.
"Однак обсяг проблемних кредитів може істотно збільшитися протягом 2011 р. і досягти пікового значення вже на початку 2012 р.враховуючи високий рівень концентрації кредитного портфеля на окремих галузях і контрагентів, значну частку валютних кредитів і негативні процеси в економіці країни, - відзначають аналітики. - Ми вважаємо, що білоруський уряд з великою часткою ймовірності буде надавати підтримку системоутворюючим банкам і ключовим підприємствам, проте його здатність надавати таку підтримку в даний час значно ослаблена".