ua en ru

S&P підтвердило кредитний рейтинг Москви на рівні ВВВ, прогноз "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's повідомило, що підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг Москви на рівні BBB. Прогноз "стабільний".
Рейтинг Москви відображає в основному довгостроковий кредитний рейтинг Російської Федерації і обмежений його рівнем. Крім того, він відображає положення цього міста, що є економічним, адміністративним і фінансовим центром Росії, і враховує його диверсифіковану економіку, основу якої становить сектор послуг, а також високий рівень добробуту, що набагато перевищує середній по Росії. Позитивний вплив на рівень рейтингу Москви надають високі фінансові показники, дуже високі показники ліквідності і низький рівень боргу, зазначає агентство.
Стримуючий вплив на рівень рейтингу надає російська система міжбюджетних відносин, яка розвивається і незбалансована, в рамках якої рівень гнучкості низький, а розподіл доходних і витратних повноважень в значній мірі залежить від рішень федерального уряду. Ще одним стримуючим фактором є низька за міжнародними мірками ефективність управління фінансами, що пов'язано з початковим рівнем розвитку довгострокового планування, невисокою передбачуваністю бюджетної політики міста, труднощами в реалізації капітальних проектів і як і раніше невисокою прозорістю, особливо щодо ОСГ.
Рівень рейтингу Москви обмежений суверенним рейтингом за зобов'язаннями в іноземній валюті відповідно до оцінки S&P системи міжбюджетних відносин між федеральним урядом та регіональними і місцевими органами влади (РМОВ) у Росії, в рамках якої рейтинг російських РМОВ, на думку фахівців агентства, не може бути вище суверенного рейтингу. Проте відповідно до використовуваної агентством методологією S&P визначає індикативний рівень кредитоспроможності Москви на рівні bbb+.
Прогноз "стабільний" відображає прогноз по рейтингах Російської Федерації, оскільки рівень довгострокового рейтингу Москви обмежений рівнем суверенних довгострокових рейтингів.