ua en ru

S&P підтвердило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги Португалії на рівні "ВВВ-" і "А-3", прогноз "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Рoor's (S&P) підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги Португалії на рівні "ВВВ-" і "А-3" відповідно. Прогноз за рейтингом - "негативний", говориться в прес-реліз агентства.

Суверенний рейтинг Португалії, присвоєний S&P, в першу чергу відображає серйозність підходу національного уряду до проведення реформування економіки країни, проте враховує наявність програми, що передбачає отримання до 78 млрд євро від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. На думку аналітиків агентства, економічні показники Португалії досить неоднозначні, але сталий політичний курс дозволяє сподіватися, що в найближчому майбутньому ситуація почне змінюватися.

Крім цього, в S&P відзначають, що в найближчому майбутньому економіка країни зіткнеться з більш серйозними проблемами, ніж очікувалося раніше. Причинами цього можуть стати падаючий попит на зовнішніх ринках і більш суворі умови кредитування, пропоновані фінансовими організаціями.

Негативний прогноз, зазначений у заяві, на думку S&P, відображає істотні ризики, які пов'язані з виконанням вимог програм МВФ і ЄС. Основною проблемою в Португалії аналітики бачать слабку політичну підтримку зазначених програм; ризики, пов'язані з макроекономічними показниками фінансового сектора, а також можливим скороченням різного роду інвестицій.

З іншого боку, влада Португалії, як наголошується, справляється із завданням по збору податків, продовжує проводити реформи, що стимулюють економіку, зберігає темпи зростання експорту, веде роботу зі скорочення зовнішніх фінансових проблем. Виходячи з усього перерахованого вище, експерти агентства вважають, що суверенний рейтинг країни має можливість закріпитися на поточному рівні.