ua en ru

С.Москвін: Міжнародні організації вимагають посилити відповідальність за незаконне використання інсайдерської інформації

Посилення відповідальності за незаконне використання інсайдерської інформації є необхідною вимогою рекомендацій міжнародних організацій - учасників ринку. Про це РБК-Україна заявив директор з регулювання ринків асоціації "Фондове партнерство" Сергій Москвін.

Він нагадав, що Україна взяла на себе зобов'язання впроваджувати рекомендації FATF згідно з Варшавською конвенцією Ради Європи про відмивання, пошук, арешт і конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом від 16 травня 2005 р. Відповідно до положень Варшавської конвенції, незаконні дії з інсайдерською інформацією повинні визнаватись злочинами за кримінальним законодавством держав, що ратифікували конвенцію.

"Однак після прийняття закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації" в першому читанні з'ясувались проблеми, пов'язані із обґрунтуванням та застосуванням спеціальної статті Кримінального кодексу України щодо використання інсайдерської інформації", - зазначив він.

За його словами, однією з проблем була невизначеність поняття "незаконне використання інсайдерської інформації".

"Із прийнятого у першому читанні законопроекту було не зрозуміло що таке "незаконне використання інсайдерської інформації", але за це передбачалось позбавлення волі до 3 років. Ця норма, викликала надзвичайне занепокоєння в учасників ринку, тому було необхідно чітко визначити за що саджати, а за що ні. Як результат, стало зрозуміло: "розголошення, передача або надання доступу до інсайдерської інформації" - не передбачає позбавлення волі, а "вчинення з використанням інсайдерської інформації на власну користь або на користь інших осіб правочинів" - позбавлення волі до 2 років. В обох випадках дії особи, що володіє інсайдерською інформацією, повинні призвести до одержання необґрунтованого прибутку в значному розмірі або заподіяння значної шкоди правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. З першого читання, також не було зрозуміло, кого притягати до відповідальності у разі незаконного використання інсайдерської інформації. Тепер у законі чітко прописано, хто є особами, які володіють інсайдерською інформацією", - наголосив С.Москвін.

Нагадаємо, Верховна Рада України 22 квітня ухвалила у повторному другому читанні та в цілому урядовий законопроект, що забороняє використання інсайдерської інформації на фондовому ринку України.