ua en ru

З моменту впровадження схеми нардепа Яценка ціни на послуги оцінки землі виросли в 5-10 разів, - Чорновіл

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Татьяна Чорновол наполягає на необходимости скасування постанови Кабінету міністрів №231 "Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства". Про це Чорновол заявила у своєму блозі.

Таку необхідність Чорновол аргументує тим, що в 2013 році завдяки цій постанові була запущена корупційна схема монополії на ринку оцінки для цілей оподаткування.

За її словами, "з тих пір по сьогодні на всій території України оцінку для цілей оподаткування виконує єдина приватна структура "Український інститут управління якістю в оціночній діяльності".

"Ця схема належить до того виду корупції, коли кошти забираються з кишень українців. В даному випадку тих громадян, та юридичних осіб, що хочуть продати нерухомість, земельну ділянку, промисловий об'єкт. Держава в цих випадках вимагає сплати податку, а, щоб вирахувати розмір податку, потрібно провести оцінку, яку нині монопольно проводять структури народного депутата Антона Яценка". - зазначила Чорновол.

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики відзначила, що "нардеп Яценко в останній рік президентства Януковича без зусиль протягнув через Верховну Раду легалізацію корупційних схем для власного збагачення". Чорновол підкреслила, що ці схеми працюють і дотепер.

"Сотні регіональних фірм, які проводять оцінку, отримали сертифікати на свою діяльність в Фонді Держмайна (ФДМУ). Однак їх список у ФДМУ був поданий "Українським інститутом управління якістю в оціночній діяльності" Яценка", - додала Чорновол.

Вона наголосила, що приватна фірма Яценка "благословляла" лише тих оцінщиків, що погоджувалися сплачувати 80% доходу на користь зазначеного "Інституту".

Чорновол також зазначила, що з моменту остаточного впровадження схеми ціни на послуги оцінки земельної ділянки зросли в 5-10 разів.

"Також треба зауважити, що корупційна оцінка Яценка грабує і держбюджет, адже мова йде про оцінку для цілей оподаткування. Оцінщики не несуть жодної відповідальності за об'єктивність оцінки, а отже за справедливе оподаткування", - зазначила Чорновол.

"Тих, хто домовився з Яценком виявити не важко - вони стверджують, що монополізацію ринку оцінки можна буде зруйнувати лише у випадку внесення змін до законодавства. Насправді це не так. Достатньо рішення Кабміну. Тому потрібно скасувати постанову Кабміну №231 та прийняти на час перехідного періоду постанову щодо оціночної діяльності в якій будуть враховані інтереси держави, користувачів послуг оцінки та оцінювачів", - підкреслила вона.