ua en ru

З березня 2010 р. чистий відплив капіталу з країн БРІК виріс до 9,5 млрд долл

Починаючи з березня 2010 року чистий відплив капіталу з фондів, що інвестують в країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), виріс до 9,5 млрд дол., а об'єм сукупних активів скоротився на чверть. Економісти пов'язують таку тенденцію з переорієнтацією інвесторів на Азіатсько-тихоокеанський регіон.

Починаючи з березня 2010 року фонди, орієнтовані на Бразилію, Росію, Індію і Китай, щомісячно випробовують чистий відплив капіталу. За даними Reuters, розмір сукупних активів фондів скоротився на чверть, до відмітки ледве вище 28 млрд дол. (з рекорд високого рівня в 38 млрд дол. в 2007 році). При цьому кумулятивний чистий відтік з березня 2010 року виріс до 9,5 млрд дол.
Експерти вважають, що "втеча" інвесторів пов'язана з низькими показниками прибутки, які демонструють фонди, що вклалися в акції країн БРІК. Важливу роль грають також посилювання монетарної політики і посилення контролю за капіталом в Бразилії.
Для порівняння, фонди, що інвестують в Азіатсько-тихоокеанський регіон (за винятком Японії), зафіксували приплив близько 4 млрд дол. за той же період. Показова ситуація і з фондами, що інвестують в золото і дорогоцінні метали, - сукупно вони залучили порядка 4,5 млрд дол.
"Такі фонди (БРІК) були дуже привабливі після запуску і залишалися популярними досить довгий час. Потім апетит інвесторів до них зменшився, - коментує глава відділу розвитку BNP Paribas Investment Partners Франсуа Музе. - Фонди БРІК - стара концепція. Інвестори хочуть нової".
Аналітик IHS Global Insight Сара Джонсон пояснює подібну зміну апетитів інвесторів тим, що країни БРІК дуже залежні від того, що відбувається в США і Європі. До того ж вони вже не є локомотивами глобального економічного зростання - найбільший інтерес в цьому відношенні представляють країни Південно-східної Азії. "Саме вони в найближче десятиліття демонструватимуть найбільші темпи економічного розвитку. Проте це не означає, що про БРІК можна забути - демографічні проблеми в розвинених країнах і уповільнення темпів їх економічного зростання обов'язково зіграють на руку країнам, що розвиваються. Вони ще довго виглядатимуть набагато привабливіше за своїх "старших братів" з точки зору прибутковості інвестування", - вважає вона.
"Варто розділити Росію і решту країни БРІК, тому що рух засобів інвестфондів в країнах суттєво різниться", - упевнений головний економіст ГІК "Уралсиб Кепітал" Олексій Девятов. Наприклад, за останні два тижні російські економісти спостерігають суттєвий відтік коштів з інвестфондів: за минулий тиждень країна втратила 309 млн дол., тижнем раніше - 412 млн дол.
"Проте на відміну від останніх країн БРІК Росія з початку року має приплив капіталу, і це чимала сума - близько 2,5 млрд дол. Навіть не дивлячись на ці останні два тижні", - відзначає економіст. На його думку, Росія все одно залишається досить привабливою для інвесторів. "Протягом декількох тижнів нервозність на ринках збережеться, а потім на сцену, як завжди, вийдуть фундаментальні чинники - макроекономічна ситуація в тій або іншій країні", - говорить Девятов.
За його словами, в Росії макроекономічна ситуація до цих пір на рідкість хороша. І якщо не станеться різкого обвалу цін на нафту (чого аналітики "Уралсіб Кепітал" не чекають), вона такий і залишиться. "Ми чекаємо деякого прискорення економіки в порівнянні з першим півріччям. Коли все заспокоїться, російська макроекономічна картина сприятиме припливу коштів", - оптимістичний Олексій Девятов.