ua en ru

З 2015 р. почнеться глобальне падіння цін на газ, - аналітики

Ціна на газ на світовому і європейському ринках буде стрімко рости до 2014 р., а потім стане знижуватися через надлишкову пропозицію, прогнозує консалтингова компанія AT Kearney, передає Reuters.

"Після різкого зростання цін на 30-40% і скорочення пропозиції в усьому світі до 2014 р., з 2015 р. почнеться глобальний надлишок потужностей і падіння цін. 2015 стане поворотною точкою для світового та європейського газових ринків", - йдеться в доповіді.

На думку експертів, виробникам та імпортерам газу необхідно підвищувати продажі на спотовому ринку і скорочувати обсяг продажів за цінами, прив'язаними до ціни на нафту. «Частка продажів за цінами, прив'язаними до ціни на нафту, буде швидко знижуватися у зв'язку з більш низьким, ніж прогнозувалося, споживанням газу після фінансової кризи 2008-2009 рр. і розквітом ринку зрідженого природного газу (СПГ)», - вважають в AT Kearney.

«У довгостроковій перспективі світовий попит на газ підвищиться на 1,7%, а попит в Європі - на 0,4%, тому що споживання газу для опалення скоротиться, і попит буде рости тільки за рахунок газових електростанцій. Одночасно зростатиме конкуренція між газопроводами і терміналами СПГ», - прогнозують аналітики.

Зазначимо, в останні два роки європейський ринок все більш активно відходить від прив'язки вартості газу до ціни на нафту. Така модель ціноутворення з'явилася 40 років тому за часів Холодної війни, щоб захистити нафту від конкуренції з боку газу, значна частина якого надходила до Європи з СРСР.