ua en ru

Рибак виступає за внесення коректив у систему комунікації влади з народом

Спікер Верховної Ради України Володимир Рибак виступає за внесення коректив у систему комунікації влади з народом. Про це повідомляє прес-служба Партії регіонів.

На його думку, серйозних коректив у нашій державі потребує вся система комунікації влади з народом: "Вона повинна стати, нарешті, щирою, правдивою і переконливою". Голова парламенту звернув увагу на те, що "реальним поштовхом для виступів молоді на майдані фактично стало нерозуміння населенням дій влади, його невиправдано завищені владою очікування, що, мовляв, вже завтра будемо жити "як європейці".

"На жаль, ми не змогли надати населенню ясну і зрозумілу картину переваг і ризиків на шляху до інтеграції нашої економіки у ЄС. Якщо бути відвертим, чимала, а може, і головна провина в цій інформаційної плутанини лежить насамперед на парламентських полум'яних "златоустах". Саме Верховна Рада як головна політична дискусійна площадка повинна стати центром серйозного і ґрунтовного розмови з виборцями і з громадянським суспільством про реальність політичної асоціації України з Євросоюзом, перспективні виграші і потенційні втрати економіки від укладення угоди про глибоку зону вільної торгівлі з ЄС. Замість цього, з парламентської трибуни місяцями звучали лобістські заклики і популістські заклинання про нашу "природної європейськості", - зазначив Рибак.

За його словами, ще один урок, який необхідно витягти із ситуації в країні, полягає в тому, що багато публічні, обрані людьми політики різних рівнів у спотвореному вигляді розуміють свою місію як лідерів. "Справжній політик повинен бути лідером у системному вирішенні повсякденних, болючих для суспільства проблем, а не у виведенні колон на майдани. Якщо б політичні партії і депутати з таким завзяттям віддавали всіх себе роботі в радах всіх рівнів, на майданах не грілися б навколо вогнів незадоволені своїм життям люди не били б в металеві бочки розгублені студенти. Політики, не здатні вгамувати власні амбіції і досягти компромісу, приречені на коротку політичне життя", - сказав голова ВР.

"У цьому зв'язку можна лише порадити всім українським депутатам (а їх понад 225 тисяч у радах різних рівнів) не брати приклад зі своїх колег у Верховній Раді, які на час політичної кризи паралізували парламент", - підкреслив він.

"На тлі кризового розвитку подій повністю був зупинений процес розробки і прийняття ключових законопроектів. Зокрема, під загрозою опинилася доля Державного бюджету України на 2014 рік, низки важливих законопроектів соціально-економічного спрямування, прийняття законів, що забезпечують створення нових робочих місць, збільшення соціальної допомоги населенню. Відкладено розгляд важливих законопроектів, які відповідно до Національного плану дій Президента повинні вдосконалити законодавство про місцеве самоврядування. Це, зокрема, проекти законів "Про органи самоорганізації населення" в новій редакції, "Про співробітництво територіальних громад", "Про право територіальних громад на об'єднання", "Про місцевий референдум", "Про службу в органах місцевого самоврядування". Всього до остаточного розгляду в парламенті повністю підготовлено понад 750 важливих для суспільства законопроектів. Замість їх розгляду і прийняття, опозиційні члени парламенту взяли "кризові канікули", - розповів Рибак.