ua en ru

Ряд норм закону про реєстрацію фізичних осіб суперечить Цивільному кодексу, - адвокат

Ряд норм закону № 9289 «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні», прийнятого Верховною Радою 17 травня, суперечить положенням Цивільного кодексу. Таку думку висловив Олексій Христофоров, адвокат, керівник харківського офісу ЮФ "Ільяшев і Партнери".

«Без реєстрації місцезнаходження громадян неможливе повноцінне функціонування державних інститутів. У той же час, створюється враження, що закон готувався наспіх, містить ряд суперечностей і явно нежиттєздатних норм. Думаю, в нинішньому вигляді він Президентом підписаний не буде», - сказав Христофоров.

З його точки зору, найбільш цікавою новацією, передбаченою законом, є норма, яка зобов'язує громадянина України, що знаходиться більше одного місяця за межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій зареєстровано місце його проживання, і має невиконані майнові зобов'язання, накладені в адміністративному порядку або за рішенням суду, реєструвати місце свого перебування.

«Те ж стосується осіб, які беруть участь в судовому процесі. З одного боку, як практикуючий адвокат, не можу не порадіти бажанню законодавця усунути прогалини, що дозволяють недобросовісним учасникам судових розглядів затягувати процес, маніпулюючи досить суперечливими положеннями чинного процесуального законодавства. З іншого боку, питання, пов'язані з практичною реалізацією згаданих положень на практиці, дозволяють припустити, що в разі набуття даним документом сили закону вони будуть масово ігноруватися, а відповідальність щодо порушників, як це
зараз відбувається в безуспішною боротьбі правовласників з аудіо-і відеопіратами, буде застосовуватися вибірково», - резюмував адвокат.