ua en ru

Ряд міст України зобов'язався до 2020 року скоротити викиди СО2 мінімум на 20%, - керівник проекту

Ряд міст України зобов'язався до 2020 р. скоротити споживання енергоресурсів та викидів СО2 мінімум на 20%. Про це в ході прес-конференції повідомив керівник проекту "Угода мерів Схід" Анатолій Копець, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Копця, питання ефективного використання енергоресурсів актуальний, як для України, так і країн ЄС.

"Ціни на енергію постійно зростають. Крім того, традиційні енергоресурси вичерпуються, а їх поставки ускладнюється", - зазначив він.

Учасники договору беруть на себе зобов'язання по здійсненню заходів для підвищення енергоефективності та більш активного використання поновлюваних джерел енергії, що скоротить викиди вуглекислого газу як мінімум на 20% до 2020 року.

У даному проекті також беруть участь Грузія, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан.

Керівник управління програм допомоги делегації ЄС в Україні Ендрю Росбаш підкреслив, що сьогодні в Україні енергетична інтенсивність в чотири рази вище, ніж в ЄС.

"Відповідно, доводиться в чотири рази більше витрачати на один долар ВВП, а ціни на енергоносії ростуть. В ЄС міста споживають 75% енергії, а в Україні - 78%", - сказав він.

За словами Копця, у багатьох містах Євросоюзу працює програма "20-20-20", яка дозволяє до 2020 року скоротити споживання природного газу і зменшити викиди вуглекислого газу на 20%, а також підвищити використання поновлюваної енергії на 20%.

Нагадаємо, "Угода мерів" - спільна ініціатива ЄС, яка об'єднує місцеві та регіональні органи влади добровільними зобов'язаннями щодо забезпечення зеленого економічного зростання і поліпшення якості життя. Підписанти угоди зобов'язуються здійснити комплекс заходів, спрямованих на скорочення споживання традиційних енергоресурсів і підвищення використання поновлюваних джерел енергії, а також скорочення викидів СО2.

Читайте також: Україна буде сприяти обговоренню проблем впливу на навколишнє середовище в сфері енергетики Янукович.